Броят на влизащите от Албания по този начин рязко е

...
Броят на влизащите от Албания по този начин рязко е
Коментари Харесай

Защо албанските мигранти разтревожиха Лондон

Броят на влизащите от Албания по този метод внезапно е повишен от 2020 година насам

Хиляди пълнолетни мъже прекосяват сами с лодки морето и търсят по-добър живот на запад, без да бягат от война, а просто с цел да завземат работни места и би трябвало незабавно да бъдат върнати в родината си.

Звучи ли познато? Не, това не са близкоизточните и африкански мигранти, влизащи в Европа през Италия, Испания или Балканите. Това са балкански - европейски - мигранти, влизащи във Англия от Ламанша.

Коментарът - не напълно буквален, само че в този дух - е на английския народен представител Джеймс Дейли и е от спор в Камарата на общините в Лондон. Думите му станаха част от вълна английски изказвания за албанците, които привлякоха вниманието даже на индиферентния министър председател Еди Рама и повдигнаха въпроса както за настройките на острова, по този начин и за миграцията от Балканите.
" Албанска инвазия "?
Според английския министър, отговарящ за миграцията, 80% от идващите с лодки през Ламанша са от Албания. Всъщност, съгласно скорошен  на парламентарна комисия, делът на поискалите леговище мигранти към този момент понижава и за 2022 година е 93% при 98% за миналата; част от идващите албанци въобще не подавали документи.

Броят на влизащите от Албания по този метод внезапно е повишен от 2020 година насам. В първата пандемична година той бе едвам 50 души; предходната - 800; тази досега - упоменатите 12 хиляди души. Според английските управляващи множеството (над 80%), фактически, са пълнолетни мъже.

Статистиката за интервала сред януари и юни 2022 година сочи, че албанците за първото полугодие (2165) са били повече от афганистанците (2066), иранците (1723), иракчаните (1573) и сирийците (1041). Над половината от молбите им за леговище (над 7200, двойно повече от миналата година) са признати, само че това се отнася за интервала юни 2021-юни 2022 година и, наподобява, включва пристигнали по-рано мигранти, защото единствено 14% от утвърдените близо 4000 поръчки са на пълнолетни мъже, пристигнали сами. Повечето са на дами и деца.

Част от пълнолетните мъже вземат решение да работят в сивия бранш известно време и по-късно да се приберат със съществени (за албанската икономика) средства. В момента, в случай че те бъдат арестувани, могат да бъдат върнати в страната си според британско-албанско съглашение от предходната година, подписано от кабинета на някогашния министър председател Борис Джонсън. Над 1000 души са върнати по този метод от юли 2021 година насам, само че те не са хора с висяща процедура за леговище. Основен източник на терзание за Лондон, обвързван с албанците, от години са оргазирани незаконни групи.

Според анкета на " Галъп " от 2018 година близо 60% от албанците желаят да емигрират поради корупция, ниски приходи и ниско качество на живота. Разликата с Англия в медианните приходи е 10 пъти към същата година.

В тези данни няма нищо изненадващо, доколкото отразяват настройки, публикувани из задачите Западни Балкани. През същата година започнаха да се усилват - още веднъж - и разрешителните за пребиваане на албанци в Европейския съюз (от който все още Англия бе част). Тези за Германия бележеха непрекъснат растеж от началото на 2011 година

В Европейския съюз албанците влизат легално. Онази част от тях, която не търси работа в страна - членка на блока, пробва да доближи Обединеното кралство; от другата страна на Ламанша някои декларират, че са жертви на трафик. Всъщност те са доста дребна част от близо 6-те млн. имигранти във Великобритания; настрана от това един от всеки шест родени в Англия и Уелс е роден в чужбина по данни от 2 ноември).

Над милион и половина албанци (брой, почти еднакъв на половината настоящо население) напуснаха страната от рухването на режима на Енвер Ходжа от 1991 година насам. Демографски Албания към момента се възприема като " млада " страна, само че структурата на популацията към този момент се трансформира.

Албания е измежду водещите страни по връщания от страни в Европейски Съюз според данни на Евростат. Разликата с Англия е, че те влизат в блока законно. За интервала януари-юни 2022 година близо 5800 албанци са потърсили убеже в Европейски Съюз - два пъти по-голям брой по отношение на 2021 година (но и тук мнозина се влизат в сивата икономика).
Големият проблем: престъпността
Част от английския спор станаха и незаконните групи, водени от албанци в Обединеното кралство. В Англия и Уелс албанци са измежду най-големите групи чужденци в пандизите.Според отчет на организацията за битка с престъпността на Обединеното кралство албански незаконни групи са водещи играчи на кокаиновия пазар на Англия на стойност 5 милиарда лири.

Мрежата от трафиканти, пренасяща от Албания до Англия, също има рентабилен " бизнес ": " услугата " коства до 5000 лири на човек, в лодки или камиони. Чия " виновност " обаче е проведената престъпност във Англия - и в която и да било друга страна? На този въпрос обърна внимание албанският министър председател Еди Рама.
Не е е толкоз просто
Поне два пъти албанският министър председател Еди Рама атакува остро Англия поради рецензиите - от парламентарната естрада и от други високопоставени представители на страната. По думите му Обединеното кралство може да е било модел за консолидиране на малцинствата, само че в този момент замязва на " лудница ".

Гневът му бе подбуден и от остри думи на вътрешния министър Суела Брейвърман за албанците (според нея " нашествието " на " доста " албанци представлявала " корист с (британските) закони за битка със актуалното иго " ). Коментарите на Брейвърман породиха рецензии и в английски медии и специалисти. Към тях се причисли и Рама, който прикани Англия да не упреква албанците за личните си проблеми, за дебата си в миграцията и борблата с престъпността.

Пред Би Би Си той нарече коментара на Брейвърман " откачен " и съобщи, че нямало по какъв начин да не реагира ".

Въпросът не е в съответен човек. Въпросът е в климата, който се сътвори, въпросът е в търсене на изкупителни жертви и обвинявания към другите. Не става дума за албанци, пришълци или гангстери, а за провалени политики на границата и за битката с престъпността.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР