Броят на починалите в България през ноември е почти два

...
Броят на починалите в България през ноември е почти два
Коментари Харесай

Най-висока свръхсмъртност в ЕС: 88% повече починали през ноември в България

Броят на умрелите в България през ноември е съвсем два пъти по-висок от нормалния отпреди пандемията. Това заяви европейската статистическа организация Евростат в петък. Евростат разгласява данни за свръхсмъртността, съгласно които тя е била най-висока в България от 30 страни в Европа, откъдето са събрани данни.

Свръхсмъртността е завишението на междинния брой умряли, като те се съпоставят с умиранията през съответния месец 2016-2019 година Показателят записва умрелите по всички аргументи, освен умрелите от COVID-19 в лечебните заведения и се счита за меродавен индикатор за действителния мащаб на здравната рецесия, провокирана от COVID-19. Данните са събрани от ежеседмичните отчети, изпращани от националните статистически органи в европейските страни до Евростат.

Според резултатите през ноември 2021 година умиранията в България са с 88.2% от тези за същия месец през базовия интервал отпреди пандемията. Това е най-високият брой умряли в Европейски Съюз за месеца, който се оказва най-смъртоносен за миналата година в Европа. Въпреки растежа на умрелите в България през ноември, той не съумява да надмине върха от ноември 2020 година, когато свръхсмъртността в България е била 94%. През октомври 2021 година свръхсмъртността е била 73.1%, а през септември - 51.1%.

От началото на пандемията до юни 2020 година е единственият интервал, в който в България са регистрирани по-малко умряли, в сравнение с през 2016-2019 година

Измерването на Евростат съответствува с четвъртата вълна на коронавирусната зараза в България, която се разви от края на август до началото на декември 2021 година На 18 ноември някогашният здравен министър Стойчо Кацаров разгласи, че епидемиологичната вълната е пречупена, което не се удостоверява от статистическите данни на Евростат.

Завишаването на смъртността през ноември е изключително високо и в Румъния, където свръхсмъртността през е 83.9% - втора в Европейски Съюз след България. Трета е Словения с 52.5% повече умряли през месеца по отношение на предпандемичните години.

Евростат отбелязва, че ноември 2021 година е вторият по свръхсмъртност месец в Европа от началото на пандемията, като умиранията, са били повече единствено през ноември 2020 година Тогава 40% повече хора са изгубили живота си. Периодът съответствува с извънредно тежката втора вълна на COVID-19 в Западна Европа, която докара до затваряния и национални карантини в съвсем всички западни страни.

За съпоставяне през ноември 2021 година към 27% повече хора от нормалното са умряли в 30-те следени страни, най-голямото нарастване през последната година.

Прекомерната смъртност да варира значително в другите европейски страни. За разлика от България и Румъния, които са отбелязали най-високи равнища на смъртност, Италия очита 4% повече смъртни случаи, а Франция - 4.9%. Швеция, е единствената европейска страна, която не отбелязва растеж на свръх смъртните случаи през ноември. Скандинавската страна регистрира спад от 0.5%.

Агенция Ройтерс отбелязва, че България, където съвсем два пъти повече хора са умряли през ноември по отношение на междинния брой на умиранията, е записала със седмици над 100 души на ден умряли единствено в болничните заведения. Тя прибавя, че България е най-слабо имунизираната страна в Европа, единствено с един от трима поданици, изцяло ваксинирани против COVID-19. Румъния, която има втората най-висока изключителна смъртност, е и втората най-слабо имунизирана страна, където е покрито към 40% от популацията.

Данните на европейската здравна организация демонстрират, че към 14 януари 28.2% от българите са имунизирани против COVID-19, а 6.5% имат сложена бустерна доза. И по двата индикатора България резервира последните си места в Европа, където междинните равнища на имунизация са 69.1%.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР