Броят на жертвите на проливните дъждове и наводненията в Североизточна

...
Броят на жертвите на проливните дъждове и наводненията в Североизточна
Коментари Харесай

3000 са вече жертвите на наводненията в Либия, изчезналите - 6000

Броят на жертвите на проливните дъждове и наводненията в Североизточна Либия доближи 3000 души, заяви през днешния ден либийското министерство на опазването на здравето.

" До момента броят на жертвите на естественото злополучие в страната е достигнал 3000 души, а изчезналите са 6000 ", се показва в изказване на Министерството на здравеопазването, представено от телевизионния канал Al Hadath.

Най-тежко обиден е град Дерна, където два язовира се срутиха, съгласно Ахмед Мисмари, представител на основаната в източната част на Либийската национална войска (LNA), представен от CNN.

По думите му, водата е отнесла цели квартали в морето.

" Домовете в долините бяха отнесени от мощни кални течения, носещи транспортни средства и парчета, добави Мисмари.

„ Метеорологичните условия не бяха проучени добре, равнищата на морската вода и преваляванията също, скоростта напразно, нямаше евакуация на фамилии, които биха могли да бъдат на пътя на бурята и в долини “, акцентира той.

„ Либия не беше готова за сходна злополука. Не е била очевидец на такова равнище на злополука преди. Признаваме, че имаше дефекти, макар че за първи път се сблъскваме с сходно нещо. “

Мисмари, представителят на LNA, сподели, че наводненията са засегнали няколко града, в това число Ал-Байда, Ал-Мардж, Тобрук, Такенис, Ал-Баяда и Батах, както и източното крайбрежие чак до Бенгази.

Ръководителят на държавното управление на Либия, подкрепяно от източния парламент, Осама Хамад, разказа обстановката като „ пагубна и невиждана “, съгласно отчет на държавната новинарска организация.

Кадри, споделени в обществените медии, демонстрират потопени коли, срутени здания и порои, които заливат улиците.

Болниците в източния град Байда бяха евакуирани след тежки наводнения, породени от мощна стихия, демонстрират видеоклипове, споделени от Медицинския център на Байда във Facebook.

„ Организацията на обединените народи в Либия следи от близко изключителната обстановка, породена от тежките метеорологични условия в източния район на страната “, сподели задачата на Организация на обединените нации за поддръжка в Либия в обява на X.

Няколко страни изпратиха своите съболезнования и предложиха помощ на Либия, до момента в който избавителните екипи се борят да намерят оживели под отломките и руините.

Турската организация за бедствия съобщи по-рано, че ще активизира 150 чиновници за търсене и избавяне, дружно с палатки, избавителни транспортни средства и други доставки като бензинови електрически генератори.

Посолството на Съединени американски щати в Либия съобщи в X, че е в „ непосредствен контакт с Организация на обединените нации и с управляващите в Либия, с цел да дефинира какъв брой бързо можем да окажем помощ там, където е най-необходима “.

Президентът на Обединените арабски емирства Зайед Ал Нахаян подреди изпращането на помощ и екипи за търсене и избавяне, като в същото време сервира своите съболезнования на засегнатите от злополуката.

Президентът на Египет Абдел-Фатах Ел-Сиси също изрази съболезнованията си на Либия. „ Желая бързо възобновяване на ранените и се надявам, че рецесията ще отмине бързо с либийците, застанали дружно в единение “, сподели той.

Дъждът през уикенда е резултат от бурята " Даниел ", която засегна и Югоизточна Европа.

Бурята донесе пагубни наводнения в Гърция предходната седмица, преди да се трансферира в Средиземно море и да се развие в сходен на тропически циклон. Тези системи могат да доведат до рискови условия в Средиземно море и крайбрежните страни, сходни на тропически стихии и урагани в Атлантическия океан или тайфуни в Тихия океан.

Останките от бурята засягат Северна Либия и постепенно ще се насочват на изток към Северен Египет. Валежите през идващите два дни може да доближат 50 мм – при междинна стойност под 10 мм за целия септември, оповестява БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР