Броят на жертвите на горските пожари в Калифорния достигна 48

...
Броят на жертвите на горските пожари в Калифорния достигна 48
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Броят на жертвите на горските пожари в Калифорния доближи 48 души, като най-малко 7600 домове са унищожени, дружно с 1119 търговски и други здания

52 млн. лева отпусна държавното управление за коледни добавки за пенсионерите, заяви министър председателят Бойко Борисов. Надбавка към пенсията си ще получат 1.269 млн. пенсионери. Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху няколко текста от пакета промени в данъчните закони за следващата година, гласувани с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Възраженията на президента са в четири насоки - налога върху старите коли, отлагането на промяната за изчисляването на такса боклук, повдигането на данъчните ставки за парцели в курортите и измененията в Закона за митниците, с които структурни промени се показват като претекст за уволняване на чиновници.

България няма да се причисли към Глобалния пакт за миграцията на Организация на обединените нации, реши съветът на ръководещата коалиция от ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Преди няколко дни това желаеха поотделно Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация, а претекстовете им са, че по този начин миграцията се подтиква, което отваря вратата за навлизане на ислямисти.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Оправдателна присъда постанови Специализираният углавен съд като първа инстанция за някогашната барета Алексей Петров и съпроцесниците му Антон Петров- Хамстера и Кирил Топалов по делото " Октопод ". Това стана близо 9 години след шумната акция на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата по ареста на Петров от февруари 2010 година, за което той към този момент осъди страната в Страсбург. Условни присъди от по 3 години затвор получиха единствено Марчело Джотолов и Янко Попов за случай на изнудване от 2007 година Присъдата предстои на обжалване и митинг.

Четиримата нови конституционни съдии поставиха клетва във вторник, а в сряда на първото съвещание на новия състав Борис Велчев бе избран отново за ръководител на Конституционния съд за втори тригодишен мандат. На фотографията отляво надясно: Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов, Красимир Влахов

Фотограф: Цветелина Белутова

Свят

Италия отхвърли настояванията на Европейската комисия да преработи проектобюджета си, който нарушава предходните задължения на страната по отношение на разпоредбите на Европейски Съюз. Вместо това Рим направи дребна отстъпка, като включи така наречен защитни клаузи, които ще бъдат автоматизирано задействани, с цел да се избегне повишението на недостига над 2.4% от Брутният вътрешен продукт през 2019 година Сега Брюксел може да стартира процедура за несъразмерен недостиг против Италия идната седмица.

Израелският министър на защитата Авигдор Либерман подаде оставка поради решението на държавното управление да одобри помирение, слагащо завършек на два дни на кървави конфликти с палестинските милиции в линията Газа. Той дефинира тези дейности като " капитулация пред терористите " и съобщи, че неговата партия " Израел бейтену " ще напусне ръководещата коалиция, което може да докара до предварителни избори. Осем души бяха убити в понеделник и вторник, когато палестинските милиции изстреляха 460 ракети към Израел, а израелските сили бомбардираха 160 цели в Газа.

Около 300 души от кервана с мигранти от Централна Америка доближиха границата сред Мексико и Съединени американски щати. Първоначалната група от 5000 души потегли от Хондурас преди месец, само че се разцепи. Наскоро американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, отказваща леговище на мигранти, които пресекат границата на Съединени американски щати незаконно.

Президентите на Съединени американски щати и Русия – Тръмп и Путин, участваха на церемонията в Париж за 100-годишнината от края на Първата международна война, само че отложиха по-обстойните диалози между тях за срещата на Г-20 в Аржентина по-късно този месец

[Reuters]

Икономика

Планирането на дефицити в бюджет 2019 при стопански напредък е безразсъдно, смятат икономистите от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) при представянето на своя различен бюджет за 16-а поредна година. Според тях държавните финанси за 2019 година могат да се възнамеряват по този начин, че да са на остатък, страната да изземе по-малко под формата на осигуровки и налози от хората и бизнеса и в това време обещаните нараствания на заплатите в публичния бранш да се запазят.

Комисията за защита на конкуренцията разгласи за противозаконна мегапоръчката на " БДЖ - Пътнически транспорти " за нови влакове за 675 млн. лева Причината е, че БДЖ не е съумяло да потвърди, че може да подсигурява, че ще заплаща до края на осъществяването на поръчката. Мегапоръчката е на стойност 675 млн. лева и включва 450 млн. лева за пазаруване на мотрисите и 225 млн. лева за поддръжката им за период от 15 години.

Родителите на деца с увреждания или в заплаха от обществено изключване към този момент няма да минават през Агенцията за протекция на детето, когато имат потребност от обществена помощ. Вместо това ще бъдат насочвани от локалната община към съответния снабдител. Това планува планът за нов Закон за обществените услуги, който беше показан от общественото министерство. Целта е да се отстрани бюрокрацията, която съществува сега.

Ръководената от Масайоши Сон японска капиталова група Softbank получи позволение за първично обществено предложение на подразделението си за мобилна телефония на Токийската фондова борса. Очакванията са цената на IPO-то да доближи 21 милиарда $ и да е най-голямото в историята на японската борса

[Reuters] Бизнес

ГЕРБ ще внесе в Народното събрание различен вид за решение на казуса със застрахователите и цената на " Гражданската отговорност ". Това се наложи откакто първичният план с предели на компенсациите при гибел на пътя породи социална опозиция. Сега концепцията е да има таван от 5 хиляди лева на неимуществените вреди, само че единствено за периферния кръг от родственици и близки на умрял на пътя. За съпрузи, деца и родители ще се резервира настоящето състояние - колкото реши съдът.

Земеделските производители ще получат до 700 млн. лева агросубсидии предплатено до края на годината. Тук става дума за така наречен базово заплащане на повърхност - главната дотация за всеки деклариран декар за подкрепяне. По проект за 2018 година директните агросубсидии ще надвишават 1.55 милиарда лева, като те би трябвало да бъдат изплатени до края на полугодието през 2019 година, само че през последните години фермерите получават парите предплатено. Животновъдите също ще получат част от дължимите за 2018 година суми до края на декември, а вторият транш ще бъде изплатен през първите три месеца на 2019 година Сделки и планове

Корейската Hanon Systems купува производителят на автомобилни елементи " Магна пауъртрейн Пловдив ". Сделката се подписва на интернационално равнище и включва общо 10 завода на канадската Magna, като цената на целия пакет е 1.23 милиарда $ преди задължения и пенсионни отговорности. Продажбата се чака да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 година

Производителят на млякото " Боженци " построява нов завод за 6 млн. лева Инвестицията на габровската компания " Елви " се финансира посредством лични средства и дребен заем, а парите ще се употребяват както за индустриалната база, по този начин и за нужното съоръжение. По проект цехът би трябвало да отвори порти през 2019 година и да усили служащите с 20 души. Компанията възнамерява да навлезе и на пазара на меки сирена.

Мебелната компания " Паралел " - Севлиево, стартира уголемение за 27 млн. лева Това е третият стадий от петгодишния строителен и капиталов проект на компанията, като част от индустриалните пространства ще бъдат приключени до юни 2019 година Очаква се новото уголемение да разреши откриване на над 200 нови работни места, както и да докара до двойно нарастване на размера на продукцията.

Приходната организация продава на търг марката " Стандарт медиа " с първична цена 196.5 хиляди лева Търгът ще се състои на 27 ноември от 11 часа, оповестява Националната организация за приходите. Марката е записана в Патентното ведомство през август 2012 година, а срокът на годност е до април 2021 година Най-вероятната причина за продажбата на марката са обществени отговорности - за налози или осигуровки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР