Броят на хората, убити при избухналите в петък вечерта боеве

...
Броят на хората, убити при избухналите в петък вечерта боеве
Коментари Харесай

Над 30 жертви при сблъсъци в Триполи

Броят на хората, убити при избухналите в петък вечерта боеве сред милиции в либийската столица Триполи, доближи 32. Ранени са минимум 159 души, съобщи Франс прес, като се базира на министерството на опазването на здравето към Правителството на националното единение.

Предишните данни бяха за 23 убити и 140 потърпевши.

Сраженията избухнаха на фона на политическия безпорядък, обхванал Либия, където има две съперничещи си държавни управления.

В Триполи през днешния ден още веднъж царува успокоение след конфликтите сред въоръжени групировки в няколко квартала от петък до през вчерашния ден.

Според медии и специалисти това е бил несполучлив опит на милиции, близки до различното Правителство на националната непоклатимост, ръководено от Фатхи Башага и основано в източния град Тобрук, да смъкват кабинета в Триполи на премиера Абдел Хамид Дбейба. Изходът от боевете е бил решен, когато фракции, считани за неутрални, са се намесили на страната на Дбейба, отбелязва Агенция Франс Прес.

Либия Триполи

Това е втори несполучлив опит на Башага, подкрепян от " мощния човек " в Източна Либия маршал Халифа Хафтар, да вземе властта в столицата.

Сблъсъците са невиждани след несполучливия опит на Хафтар да завладее Триполи през юни 2020 година в разгара на гражданската война в северноафриканската страна след свалянето от власт и убийството на дългогодишния властнически водач Муамар Кадафи през 2011 година След рухването на режима на Кадафи Либия затъна в тежка политическа рецесия, съпроводена от сражения сред групировки, съревнование за властта сред обособени райони и интервенция на задгранични сили.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР