Броят на хората, ранени при бомбения взрив, който вчера уби

...
Броят на хората, ранени при бомбения взрив, който вчера уби
Коментари Харесай

Бомбата, убила руския блогър Татарски, рани 32 души

Броят на хората, ранени при бомбения гърмеж, който през вчерашния ден умъртви видния съветски боен блогър Владлен Татарски в съветския град Санкт Петербург, е повишен от 25 на 32, заяви съветската организация РИА Новости, съобщи Ройтерс.

Като се базира на днешни данни от министерството на опазването на здравето, РИА съобщи, че положението на 10 от потърпевшите е съществено.

 

Владлен Татарски беше погубен в заведение в центъра на втория по величина съветски град. Както наподобява, това е второ ликвидиране на съветска земя на фигура, тясно свързвана с войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Засега не е ясно кой стои зад детонацията.

Руският Следствен комитет е почнал следствие.

 

Руският боен публицист и блогър Владлен Татарски почина вследствие на детонация в кафене в центъра на Санкт Петербург, съобщи Ройтерс. 

По предварителни данни в заведението на „ Университетската набережна “ 21Б се е провеждала креативна патриотична вечер, на която Татарски е бил поканен като участник. Експлозията е станала наоколо до сцената.

 

Предполага се, че момиче е внесло взривно устройство, съдържащо 200 грама тротил, в кафенето Street Bar. Тo e предалo на Татарски взривното вещество под прикритието на подарък - статуетка. 

 

На събитието са участвали към 100 души. Първоначално се съобщаваше за 16 ранени при гърмежа, по-късно броят им набъбна до 23, като четирима души са в тежко положение. Сред ранените има и едно дете. Службите за незабавна помощ бяха мястото на случая.

 

За причинител на гърмежа е обвинено неидентифицирано момиче, което е донесло статуетката в кафенето, където се е състояла срещата с Татарски. Тя се търси по отношение на терористичното нахлуване и за задържането ѝ са ангажирани полицията, специфичните елементи на Министерството на вътрешните работи и пътната полиция.

 

Татарски, чието същинско име е Максим Фомин, имаше повече от 560 000 почитатели в Telegram и беше един от най-изявените военни блогъри, които подкрепяха военните старания на Русия в Украйна и постоянно подлагаха на критика висшия команден състав на армията.

 

„ Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, които би трябвало. Всичко ще бъде по този начин, както на нас ни харесва ", споделя той във видеоклип през септември предходната година на церемонията в Кремъл, на която президентът Владимир Путин разгласи четири окупирани района на Украйна за съветска територия - ход, отритнат като противозаконен от множеството страни.

 

Информационната организация ТАСС цитира неназован източник, съгласно който бомбата е била скрита в дребна статуетка, която е била връчена на Татарски, до момента в който той се е обръщал към група хора в кафенето.

Mash, канал в Telegram, който е обвързван с съветските правоприлагащи органи, разгласява видеоклип, на който се вижда по какъв начин на Татарски, с микрофон в ръка, подава статуетка на боец с каска. Твърди се, че детонацията е станала минути по-късно.

 

Денис Пушилин, назначеният от Москва водач на окупираната от Русия част от украинската Донецка област, обществено допусна, че виновността е на Украйна.

„ Той беше погубен по лицемерен метод. Терористите не могат да постъпят по различен метод. Киевският режим е терористичен режим. Той би трябвало да бъде погубен, няма различен метод да го спрем ", сподели той.

 

Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, написа в Twitter, че е било единствено въпрос на време – „ като пръсване на зрял цирей " - преди Русия да бъде погълната от това, което той назовава вътрешен тероризъм.

„ Паяците се ядат един различен в буркан ", сподели той.

 

Смъртта на Татарски последва убийството на Даря Дугина, щерка на изтъкнат ултранационалист, през август предходната година при атентат с кола бомба край Москва.

 

За детонацията в центъра на Санкт Петербург стана известно от известия в медиите в неделя към 18:50 часа локално време (17:50 часа българско време). По-късно случаят беше доказан от Главното ръководство на Министерство на вътрешните работи за Санкт Петербург.

 

" В 18.13 полицията на Василеостровски регион получи информация, че е избухнала детонация в кафене на Университетската крайбрежна улица, номер 25. В резултат на случая почина един човек - военният сътрудник Владлен Татарски ", се споделя в изказване на полицията.

 

В кафенето се е провеждала " креативна вечер " на Татарски. Според " Фонтанка " очевидци са споделили на кореспондента на изданието, че детонацията е станала, откакто млада жена е дала дребна склуптура на Владлен Татарски. Това заяви по-късно и ТАСС. Съдейки по мненията, това е бюст на самия Татарски с военна каска.

 

Събеседникът на " Фонтанка " твърди, че гостенката с подаръка се показал като художничката Настя, която седяла сама на масата. Според очевидец на гърмежа момичето отишло до дрешника и извадило огромна кутия - в нея имало " нещо позлатено ". Татарски се пошегувал, приемайки подаръка, момичето се върна на мястото си, три минути по-късно - " детонация, тропот, пламък, всички бягат ". От Фонтанка прецизират, че полицията търси податрилата статуетката жена.

 

Пропагандният ефирен канал RT също цитира роман на свидетел, който твърди, че дамата е останала известно време в залата след връчването на статуетката. " Когато всичко се случи, тя пристигна право при мен ", цитира RT думите на очевидеца.

 

В същото време съгласно източници на канала се преглежда и версията, че експлозивите са авансово заложени в залата.

 

По-късно съветските медии оповестиха, че правоохранителните органи подозират Дария Трепова, жителка на Санкт Петербург, в организирането на детонация на " креативна вечер " в Татарски (тази информация не е публично потвърдена). Според няколко издания домът й в Санкт Петербург е бил претърсен и някои от роднините й са били арестувани.

Първоначално източници на " Интерфакс " оповестиха, че Трепова е арестувана, само че по-късно събеседници на няколко други медии споделиха, че издирването й продължава.

 

" Военкор ", който е непосредствен с Владлен Татарски, сподели на кореспондента на Би Би Си, че Татарски е бил откаран в болница и е умрял към този момент в реанимация.

 

Следственият комитет образува наказателно дело по публикацията за ликвидиране, осъществено по " общо рисков метод " (част 2 на член 105 от Наказателния кодекс на Руската федерация).

 

Той планува наказване от осем до 20 години отнемане от независимост или пожизнен затвор (както и смъртно наказване, което се заменя с пожизнен затвор).

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР