Броят на хората, получили пенсии за инвалидност, нараства с 5.2%

...
Броят на хората, получили пенсии за инвалидност, нараства с 5.2%
Коментари Харесай

Масовото пенсиониране на полицаи и военни намалява

Броят на хората, получили пенсии за неработоспособност, нараства с 5.2% на годишна база до 14.7 хиляди към края на първото шестмесечие.

© Анелия Николова Още по тематиката
Демографската рецесия ще изяде пенсиите след 2040 година, в случай че няма промени
21 авг 2017
Инвалидните пенсии понижават и през 2016 година

Продължава да пораства броят на работещите в силовите ведомства, които излизат в пенсия
7 фев 2017
Пенсионната промяна – явен път или задънена улица

Бъдещето на системата е в ръцете на конституционните съдии, които сега са последният кей за съхранението правата на обезпечените лица
1 фев 2017
Рекорден брой служители на реда и военни са се пенсионирали през първото тримесечие

Въвеждането на най-малък предел и опцията за работа след пенсиониране са предиздвикали 4 хиляди души да подадат молби
12 юни 2016

Броят на пенсиониралите се през първите шест месеца на годината понижава доста по отношение на същия интервал на миналата. Промяната е с съвсем 11% надолу, като по този начин новите пенсионери падат до 50.4 хиляди души към юни. Това демонстрират данните на Националния застрахователен институт за миналото полугодие на 2017 година По-малкото нови пенсионери (с над 5 хиляди души надолу) са в резултат на намаляващия брой пенсиониращи се от силовите ведомства, където понижението е с над 80% на годишна база. В същото време спад се следи и при наследствените пенсии (с 19.1%).

Намалява напорът от силовите ведомства

Основната причина за разликата в числата сред тази и предходната година е понижението при новопенсиониралите се от силовите ведомства. Техният брой понижава над пет пъти към юни по отношение на година по-рано - до 1.1 хиляди души, след две следващи години, в които доближиха рекордно високи равнища. Старт на всеобщото излизане от системата и вливане в редиците на получаващите хонорари за напреднала възраст даде смяна в КСО през 2015 година Тогава се одобри, че от 1 януари 2016 година военни, чиновници на Министерство на вътрешните работи, " Национална сигурност " и други няма да получават пенсия единствено при постигане на 27 години трудов стаж, а ще би трябвало и да удовлетворяват критерия за възраст – 52 години и 10 месеца. А с всяка последваща година тази възраст ще се повишава с 2 месеца до постигане на 55 година Успоредно с това до 2018 година има тригодишен временен интервал, през който чиновниците могат да се пенсионират по-млади, в случай че са достигнали нужните години стаж, и даже да останат на работа, получавайки както пенсия, по този начин и заплата.

Повече инвалиди

От хората, които са се пенсионирали през първите шест месеца на годината, с максимален дял са тези, които са получили персонална пенсия - общо над 43 хиляди души. Макар те да понижават с 9% по отношение на същия интервал на 2016 година, данните на Национален осигурителен институт демонстрират, че инвалидите в България не престават да нарастват. Повишението е с 5.2%, като по този начин хората, получили персонални пенсии за неработоспособност, нарастват до 14.7 хиляди От друга страна, намалява се и броят на получаващите наследствени хонорари за напреднала възраст - с 1.8 хиляди до общо малко над 7.1 хиляди души, сочат данните на Национален осигурителен институт.

Броят на пенсионерите като цяло понижава в България към края на юни - до 2.17 млн. души, или с близо 9 хиляди по отношение на равнището, регистрирано година по-рано. От друга страна, най-малко към края на 2016 година, обезпечените лица нарастват за трета поредна година - с 9.2 хиляди, или общо 2.77 млн. души. Тази вест е добра, тъй като парите за опазване на здравето и за пенсии на възрастните хора идват от налози и осигуровки, които са директно свързани с приходите на работещото население.

И все пак, съотношението работещи - пенсионери като цяло остава константа през последните години. Така да вземем за пример през 2013 година обезпечените са били малко над 2.7 млн., а пенсионерите - 2.2 млн. души. Значителна смяна обаче е забележима в междинния застрахователен приход през последните години, който нараства с 18.6% до 770 лева за интервала 2013 - 2016 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР