Броят на хората, които са получавали възнаграждение над 30 хил.

...
Броят на хората, които са получавали възнаграждение над 30 хил.
Коментари Харесай

30 000 лева месечна заплата? Ето колко хора в България получават такова възнаграждение

Броят на хората, които са получавали заплащане над 30 хиляди лева в България, доближава съвсем 4 хиляди души през декември мината година. Това е растеж от съвсем два пъти по отношение на декември 2016 година, когато техният брой е бил малко над 2,4 хиляди души, сочат на Министерството на финансите.

От началото на тази година обаче още веднъж се следи двойно стесняване на хората с най-високи заплати в страната. През март по-малко от 2,1 хиляди души са заявили приходи от трудово заплащане, надвишаващи 30 хиляди лева Техният брой бележи напълно лек растеж - до 2193 души през август, който е последния месец, за който има предоставени данни от ведомството.

През актуалната година " най-силният " месец откъм регистрирани приходи, надвишаващи тази сума, е юни, когато техният брой е бил 2351 души.
 Над 9000 лв. месечен приход? Ето какъв брой българи имат подобен
Над 9000 лв. месечен приход? Ето какъв брой българи имат подобен

Расте броят на хората както с ниски, по този начин и с високи приходи

За последните четири години се повишава и размерът на общата данъчна основа на тези човеци. Докато през декември 2016 година тя е възлизала на 24,5 млн. лева, към края на предходната година тя към този момент е малко над 36 млн. лева, преди да се срине до едвам 15,4 млн. лева през август 2020 година

Данните демонстрират също, че за последните четири години фрапантно е намалял броят на хората, получаващи 560 лева месечно или по-малко. Докато през 2016 година те са възлизали на над 1,1 млн. души, през декември предходната година те са били 845 хиляди души.

Като цяло наклонността на стесняване се резервира и през актуалната година, като дъното е през април и май, когато са регистрирани надлежно 656 и 665 хиляди души, получаващи минималната работна заплата или по-малко.
 Как страната простреля пазара на труда в България
Как страната простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките занапред следва да се видят

Тенденциите в тази трудова категория могат да се обяснят с два фактора. Докато преди четири години страната занапред се беше възстановила от Голямата криза, за миналите четири години стандартът на живот стартира да се покачва, а немалка част от кохортата в данните е минала към по-високи хонорари - нещо, което се удостоверява от увеличението на другите сегменти в таблицата.

Същевременно от началото на актуалната криза точно най-нискоквалифицираните бяха наранени тежко, като съкращенията измежду тях бяха най-често срещани. А откакто броят им през юни се повиши, през юли и август той се намали още веднъж, като евентуално пояснение би бил тежкият удар върху бранша на туризма, защото към средата на лятото към този момент беше ясно, че сезонът се е провалил и хотелите нямаха потребност от работна ръка.

Прави усещане, че за миналите четири години се регистрира голям растеж при подоходната категория сред хиляда и 2 хиляди лева - от 417 хиляди души в края на 2016 година до 627 хиляди души към август тази година, което е повишаване от 50%. Въпреки че тази низша междинна класа също получи лек удар в хода на актуалната рецесия, тя се възвръща и надвишава броя хора, получаващи подобен приход в края на предходната година - 603 хиляди души.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР