Броят на американците, подали молби за обезщетения при безработица, е

...
Броят на американците, подали молби за обезщетения при безработица, е
Коментари Харесай

Нараства броят на американците, които кандидатстват за обезщетения при безработица

Броят на американците , подали молби за компенсации при безработица , е повишен през миналата седмица, само че не задоволително , с цел да провокира паника за постоянния пазар на труда в Съединени американски щати. Заявленията за разпределяне на парични помощи при безработица в Съединени американски щати са се нараснали с 21 000 , достигайки 248 000 за седмицата, приключваща на 5 август, а броят им за миналата седмица е бил 227 000 , заяви Министерството на труда по-рано през днешния ден. Данните сочат, че това е най-осезаемото нарастване от пет седмици насам, предава „ Associated Press News “.

Заявленията за приемане на компенсации при безработица се преглеждат като необятно представителни за броя на съкращенията през дадена седмица. Броят на подадените заявки означи растеж, преизпълнен 260 000, за няколко седмици тази пролет, което провокира известна угриженост, само че по-късно данните демонстрираха, че е налице намаляване в тази наклонност.

Междувременно притеснителните равнища на инфлация принудиха Федералния запас да покачва лихвените проценти с стремглави темпове през последната година и половина. В резултат на това централната банка увеличи главния си лихвен % 11 пъти до сегашните 5,4%, което е 22-годишен невъобразим връх. Част от претекстовете на Федералния запас бяха, че е належащо незабавно да се понижи интензивността на пазара на труда, както и на заплатите, което на доктрина би трябвало да потисне растежа на цените. Въпреки че през този интервал инфлацията фактически се намали доста, пазарът на труда остана удивително постоянен . Миналата седмица Министерството на труда заяви, че през юли работодателите в Съединени американски щати са разкрили 187 000 нови работни места, което е по-малко от предстоящото, само че въпреки всичко е добра цифра. Равнището на безработица се е намалило до 3,5% , което се доближава до най-ниското равнище за половин век насам.

Миналата седмица държавното управление разгласи, че през юни броят на свободните работни места е намалял под 9,6 милиона , което е най-ниското равнище от повече от две години насам. Въпреки това цифрите остават извънредно високи , като се има поради, че месечните свободни работни места в никакъв случай не са надхвърляли 8 млн. преди 2021 година С изключение на вълната от съкращения в софтуерния бранш при започване на тази година, фирмите всеобщо се стремят да запазят на работа чиновниците си . Много компании изпитваха усложнения да попълнят работната си мощ след всеобщото наложително редуциране на работни места по време на пандемията от COVID-19. Активното наемане , което се следи през последните месеци, отразява напъните на доста работодатели да наваксат нарасналото равнище на потребителско търсене , което се появи след рецесията, провокирана от пандемията. Въпреки че през последните месеци производството, складовата активност и търговията на дребно забавиха наемането на чиновници, за момента не се следи закриване на огромен брой работни места . Според икономистите, поради компликациите при намирането на нови чиновници през последните две години, фирмите евентуално ще ги задържат допустимо най-дълго, даже в случай че стопанската система отслабне.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР