Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио 2020 Евелина Николова

...
Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио 2020 Евелина Николова
Коментари Харесай

Евелина Николова и Юлияна Янева се завръщат на тепиха на турнир по борба в Египет

Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио 2020 Евелина Николова се завръща на тепиха за рейтинговия шампионата " Ибрахим Мустафа ", който стартира от на следващия ден в Александрия (Eгипет).

Националката ще започва в категория до 57 кг, в която завоюва и медала на Игрите в японската столица. Тя пропусна първия рейтингов шампионат за сезона в Загреб при започване на месеца поради лека контузия.

Надпреварата носи точки за международната класация, съгласно която състезателите се подреждат в схемата на огромни шампионати, тъй че най-силните и с най-предно класиране да бъдат сложени и да се разминат на старта.

Категория до 62 кг още веднъж ще събере три родни шампионки, които спорят за титулярното място - Тайбе Юсеин, Мими Христова и Биляна Дудова. Трите нападнаха призовите места и в Загреб, само че в нито една среща не съумяха да излязат една против друга, а до подиума стигна единствено Дудова, която завоюва бронз.

На тепиха, след дълга пауза в която лекуваше контузия, се завръща и Юлияна Янева (68 кг), носителка на Световната купа през 2020-а и втора в Европа през 2021 година. В същата категория ще започва и София Георгиева (68 кг), трета на европейските олимпийски игри през 2019-а.

Женският отбор е воден от националния селекционер Петър Касабов и от Серафим Бързаков, повторен международен и четирикратен европейски първенец.

При мъжете ще има единствено един български представител - Айк Мнацаканян, бронзов медалист от Световно и Европейско състезание, който е деклариран в категория до 77 кг класическия жанр. С него него ще бъде и треньорът Тарек Абделслам, родом от Александрия.

На шампионата ще има и български арбитър - Филип Манолов.

Както на първия рейтингов шампионат, по този начин и в този момент, елиминациите и финалите ще бъдат в един ден. Жребият ще бъде теглен през днешния ден в 18.00 часа за класическия жанр. Схватките стартират в четвъртък от 10.00 часа. Айк Мнацаканян ще излезе на тепиха в петък, тогава ще започват и дамите.

В конкуренцията са декларирани 463 състезатели.

От тази година Международната федерация по битка раздава и награди за призьорите на рейтинговите шампионати. Така спечелилите ще получат по 1500 швейцарски франка, сребърните медалисти - по 750, а бронзовите - по 500.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР