Бронзовата медалистка от Олимпийски игри и призьорка на Световни първенства

...
Бронзовата медалистка от Олимпийски игри и призьорка на Световни първенства
Коментари Харесай

Избягала от Иран спортна звезда ще се състезава за България на Олимпиадата

Бронзовата медалистка от Олимпийски игри и призьорка на Световни шампионати в таекуондото Кимия Ализадех (Иран) ще се състезава за България. 

Това бе оповестено на конференция в София, на която присъстваха самата Кимия, шефът на БФ по таекуондо Слави Бинев и други.

Чисто административно процедурата по придобиване на българско поданство от страна на 25-годишната Ализадех към момента не е приключена, само че Бинев изрази убеденост, че това ще може да се случи до 15 април и Ализадех ще взе участие на Европейското състезание в Белград. Голямата цел е да показва България на Игрите в Париж през лятото.

Най-големият триумф в кариерата на Ализадех е бронзов орден на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. в кат. до 57 кг. В Токио тя взе участие в Отбора на бежанците. Ализадех има и два медала от Световни шампионати - сребърен и бронзов от 2015-а и 2017 година Кимия е в действителност огромно име в родината си, защото е единствената жена олимпийска медалистка за Иран.

В момента е със статут на бежанка в България. Днес тя подписа контракт с федерацията пред медиите. Ализадех закупи международна популярност отвън средите на своя спорт преди повече четири години, когато избяга в Германия и намерено се опълчи на режима в родината си. Тогава се смяташе, че ще получи немско поданство.

„ Тя не е единствено приключен спортист, а голяма персона, която ще води със своя образец, рече Слави Бинев, който също постави подписа си в договора. - Тя ще дърпа напред големите старания на националния треньор и на всеки един от нашите състезатели. Обадиха се от доста места в чужбина, ползата е огромен. Изказвам големи благодарности на Кимия и на нейния треньор. Както и на Международния олимпийски комитет.

Тя приема всичко, което обичаме. Още през вчерашния ден направи подготовка. Мога да бъда доста безапелационен, въпреки че е мъчно е да се конкурираш със страните от арабския свят. Ако трябваше да се борим единствено с пари, нямаше да се оправим. За нея имаше голям интерес от Германия, Белгия, от доста други страни. В последна сметка ние се преборихме с цялата конкуренция. "
 Снимка Българска телеграфна агенция
Бинев съобщи, че " има цялостна поддръжка от институциите ". Кимия ще тренира в България и Лондон, защото треньорът ѝ е основан там.

За привличането на иранката не са употребявани държавни средства, а единствено персонални, сподели Слави Бинев. Той изрази вяра, че всичко по процедурата с издаването на паспорт ще се случи във допустимо най-кратък период.

„ Като страна, която поддържа всичко това, което се случва в цяла Европа, сме длъжни да реагираме оптимално бързо. Тя е евентуален златен медалист. На доста места тя щеше да получи паспорт в действителност на летището. Само с персонални средства успяхме да изпълним всичко това. Държавата ще е задоволително да провежда останалия развой, с цел да може тя да се показа оптимално добре още на Европейското “, добави президентът на федерацията.

Кимия Ализадех благодари за доверието и в резюме изясни какво я е довело в България и натежало при нейния избор, поради интереса от по-богати и по-добре проведени в спорта страни.

„ Големи благодарности към всички за това, че нещата се реализираха. Горда съм, че ще играя за България. Доверието ме притегли към България, ще се опитам да науча оптимално бързо български “, сподели тя.
Кимия Ализадех избяга в Германия при започване на 2020 година
Тогава нейният треньор Мимоун ел Буджуфи съобщи, че двамата са избягали в Германия. 

Тогава организация Ройтерс написа, че Ализадех е получила предложения още от Нидерландия, Канада, Белгия и България. Тя живееше в Хамбург и планираше да се състезава за Германия.

През януари 2020 година Кимиа Ализадех написа в Инстаграм, че е подготвена да понесе вълната от ненавист и отричане в родината си, само че не желае повече да живее измежду " двуличие, неистини и неправда ".

Тя добави, че ѝ се е налагало да извършва заповеди и да приказва неща, в които не има вяра. Поднасяни са ѝ подготвени текстове, които да наизустява при обществените си изяви.

Редица ирански спортистки недоволстват от режима в страната си. Някои от тях постъпиха като Кимия Ализадех.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР