Бронираната машина на финландския концерн Patriah беше единствената, която се

...
Бронираната машина на финландския концерн Patriah беше единствената, която се
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри проектите за модернизация на пехотата и ВВС

Бронираната машина на финландския тръст Patriah беше единствената, която се включи в демонстративните стрелби по време на военното ревю HEMUS 2018 предходната седмица.

© Анелия Николова Още по тематиката
Армия в бъдеще време

Модернизацията на въоръжените сили сякаш потегля отново, само че с изменени цели
13 апр 2018
Каракачанов се зарече да не бави повече плана за нов изтребител

Крайният период за одобрение на новите критерии за избор обаче се измести с още един месец
22 мар 2018
Каракачанов връща оръжейната взаимозависимост от Русия

Министерство на защитата желае да даде още до 81 млн. лева за ремонт на старите съветски МиГ-29
11 дек 2017
Само един претендент да доставя бойни кораби за армията ни

Министерство на защитата не споделя коя е компанията, декларирала желание да строи две корвети за 820 млн. лева
25 окт 2017
Брони за милиони

Без доста звук върви подготовката за закупуване на бронирани машини за пехотата за 1.2 милиарда лева
1 апр 2017 Парламентарната комисия по защита даде през днешния ден зелена светлина на двата предпочитани плана за модернизацията на армията - за пазаруване на най-малко 8 изтребителя и най-малко 150 бронирани машини за пехотата. Проектите са препоръчани с решение на държавното управление ( " Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада " и " Придобиване на нов вид военен аероплан " ).

Депутатите утвърдиха стратегиите за превъоръжаване на обща стойност 3.26 милиарда лева без гласовете на левицата, чиито представители като се изключи Спас Панчев избраха да гласоподават " въздържал се ". Този ход на Българска социалистическа партия разгневи министъра на защитата Красимир Каракачанов, който означи, че плановете не са прищявка на военното ведомство, а ангажимент на държавното управление и част от решенията на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) към президента. Той нападна социалистите, че не вземат драговолно отбраната на националната сигурност и по време на КСНС постоянно се се противопоставяли на спомагателните разноски за защита.

След гласуването на комисията по защита разноските за превъоръжаване би трябвало да бъдат утвърдени и в пленарната зала на Народното събрание, която съгласно ръководителя на комисията и някогашен пълководец на Военновъздушни сили о.з. ген. Константин Попов (ГЕРБ) най-вероятно ще стане до края на юни. Настоящият пълководец на Военновъздушни сили ген.-майор Цанко Стойков пък означи по време на дебатите, че средствата за поддръжка на МиГ-29 внезапно са се нараснали и задачата на плана за придобиване на нови изтребители е да се отстрани зависимостта от съветското въоръжение. Тази оповестена цел обаче е прекомерно декларативна и теоретична на фона на записаното в плановата документи, съгласно която бойната авиация възнамерява да експлоатира старите МиГ-29 цели седем години след подписването на контракта за бъдещите бойни самолети.

По време на дебатите в комисията по защита също по този начин още един път беше доказано, че оценката на офертите за новите изтребители, за които са отделени 1.8 милиарда лева, ще бъде направена въз основата на нова методика. " Оценката ще се прави доста по-трудно, тъй като ще има доста повече оферти. И тогава би трябвало да се извърши обзор на методиката, на математическия модел, с цел да може да се включат повече параметри, с цел да може тази оценка да хване целия набор от оферти ", разгласи преди няколко дни Константин Попов в изявление за Българска национална телевизия. Този път настояванията за обвързващи предложения ще бъдат не 3, както до момента, а 13. Пет от тях са за новопроизведени самолети, а останалите – за самолети втора употреба. Не е доста ясно обаче по какъв начин броят на офертите може да повлияе на математическия модел за оценяването им.

По време на дебатите стана ясно, че не се изключва коопериране и с други натовски страни, с които да сключим общ контракт, постигайки спестовност от мащаба и по-изгодни условия и цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР