Брокерите по недвижимости са категорични, че въпреки упоритите прогнози как

...
Брокерите по недвижимости са категорични, че въпреки упоритите прогнози как
Коментари Харесай

Вече не купуват апартаменти „на зелено“ – строители нагло вдигат цените при завършване на сградата

Брокерите по недвижимости са безапелационни, че макар упоритите прогнози по какъв начин пазарът ще намали цените на скъпите парцели, такова нещо не се случва. Новото строителство продължава да държи най-високите числа, само че въпреки всичко равнищата се позадържаха и няма скок, както нормално се случва при започване на есента.

 

Към днешна дата предлагането на парцели в нови здания надвишава търсенето и това е повода, заради която цифрите са се укротили. Забелязва се внезапен спад при продажбите на зелен, тъй като клиентите избират да залагат на несъмнено и никой не е податлив да даде голяма сума на вложител, който може и да не довърши постройката.

 

Освен това огромна част от купувачите са мощно разтревожени от порочната процедура строителите да поправят цената на жилището при довеждане докрай на градежа съгласно инфлацията, с искане за повече пари. Вече малко на брой са подготвени да броят пари авансово поради зачестилите случаи в последната година. Затова се купуват единствено изцяло приключени жилища.

 

От друга страна поради шокиращо високите цени, равняващи се на тези в Париж и Рим, купувачите стават все по-придирчиви и капризни. Кандидат-новодомците държат освен на типа на постройката и вида строителство, а и на локация, инфраструктура, екстри като метро и паркоместа, близки хипермаркети и така нататък

 

Предприемачи и брокери означават, че не се чака спад в цените, само че пък прогнозите им не включват и повишаване. Забелязва се намаляване на цените на парцелите в дребните градове, които се обезлюдяват и се допуска, че този развой ще продължи.

 

Другите процеси, фактори за пазара, са всеобщото обедняване след неколкократните ценови удари и огромната инфлация. Това е и повода тази есен пазаруването на парцели да не е толкова трескаво. Намалелите покупко-продажби демонстрират ясно, че тази година по-малко клиенти могат да си разрешат закупуването на парцел, което пък работи оздравително на пазара – охлажда го и не разрешава внезапно повишаване на цените.

Инфо: Уикенд

Тагове: имоти цени строителство ново строителство жилища брокери поскъпване спад
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР