Броени дни преди отбелязването на 30-та годишнина от Обединението на

...
Броени дни преди отбелязването на 30-та годишнина от Обединението на
Коментари Харесай

Три десетилетия след обединението - източногерманците го възприемат все по-положително

Броени дни преди отбелязването на 30-та годишнина от Обединението на Германия, ново изследване демонстрира, че по-голямата част от жителите на петте нови провинции възприемат все по-полижително събитието, до момента в който на Запад хората са надалеч по-скептично настроени. Това отбелязва изданието Der Spiegel, представено от организация " Фокус ".
Оказва се, че източногерманците са по-оптимистични във връзка с процеса на обединяване на Германия, в сравнение с западногерманците: 70 % считат, че са спечелили от обединяването, до момента в който на Запад те съставляват единствено фино болшинство от 53 %. Това е заключението на представително изследване на Kantar Public, поръчано от фондация Körber, което Der Spiegel разгласява в специфичния си брой по случай 30-годишнината от рухването на Берлинската стена.
Въпреки това положението на вътрешногерманското единение се възприема сериозно от доста хора, макар че 71 % от източногерманците и 66 % от западногерманците споделят, че очакванията им за обединяване са били изпълнени. Но в това време 69 % от живущите в западните провинции и 74 % от тези в източните към момента виждат доста огромни разлики сред двете елементи на страната, разграничени в годините на Студената война.
Тридесет години след рухването на Желязната завеса и петнадесет години след разширението на Изток на Европейски Съюз, по-голямата част от германците са с възприятие на принадлежност към Запада. 77 Но даже и при този въпрос съществуват ясни разлики сред Изтока и Запада. Само седем % от хората в старите федерални провинции считат, че принадлежат към Източна Европа, в Източна Германия те са най-малко 32 %.
„ Резултатите са ясно предизвикателство пред политиката, бизнеса и гражданското общество да търсят разговор с източните си съседи и да потвърдят още веднъж нашите общи ползи ", предизвестява Томас Полсен от Управителсния съвет на фондацията.
Западногерманците правят оценка ситуацията на демокрацията в страни като Унгария или Полша доста по-критично от източногерманците. 65 % от хората в старите федерални провинции поддържат глобите против тези две страни, тъй като те нарушават главните полезности на Европейски Съюз. На Изток броят им е наполовината (51 процента).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР