Броени часове остават до откриването на новия парламент.Формулата на бъдещия

...
Броени часове остават до откриването на новия парламент.Формулата на бъдещия
Коментари Харесай

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер, предлага Даниел Митов

Броени часове остават до откриването на новия парламент.

Формулата на бъдещия кабинет остава все по този начин неразбираема преди първото съвещание на депутатите на следващия ден.

Снимка: btvnovinite.bg

Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, разгласи публично, че няма да бъде претендент за предстоящ министър-председател.

За министър председател ще бъде номиниран Даниел Митов.

Снимка: btvnovinite.bg

ГЕРБ ще предложи държавно управление, откакто им бъде връчен мандатът, сатна ясно от думите на Борисов, който през днешния ден отговаряше на журналистически въпроси във Велико Търново.

Кой е Даниел Митов?

Даниел Митов е определен за народен представител от София. Той е бил министър на външните работи в служебното държавно управление на Георги Близнашки, по-късно резервира позицията си и във втория кабинет Бойко Борисов.

Митов е бил член на ДСБ, след това на ДБГ на Меглена Кунева, а неотдавна е член и на ГЕРБ.

Като първа политическа мощ ГЕРБ ще вземе мандата и ще предложи държавно управление

„ Нека да получим мандата. Много съществено ще се отнесем като първа политическа мощ, за която най-вече гласоподаватели са дали своят вот. Имаме една седмица по Конституция да готвим кабинет. (…) Може да звучи нескромно, само че по-добре квалифициран човек от мен няма. Не инцидентно ние сме първа политическа мощ “, разяснява през днешния ден Борисов пред публицисти във Велико Търново.

По-късно денем той удостовери информацията на bTV, че номинацията за министър председател ще бъде Даниел Митов. Самият Митов той нито удостовери, нито отхвърли информацията пред медията ни.

„ Да се отдръпва от двете места в Народното събрание, с цел да им завра неистини и компромати в задния двор – там, където им е мястото. Щели да вършат комисия. Народът направи комисия и тя се споделя парламентарни постоянни избори и сложи мен и ГЕРБ преди всичко. Това е комисията. Това е изборът на народа. Ще оказвам помощ. Колкото и да споделят, че съм стар, не ги поучавам да ме провокират. Оттеглих се от Народното събрание публично. Даниел Митов предлагам. Бил ми е министър, на външните работи, минал е през незаслужените обвиняване “, съобщи публично Бойко Борисов по-късно.

Засега от ГЕРБ не споделят кои ще са претендентите им за министри. Ще оповестят всичко, когато са подготвени с целия проектосъстав на държавното управление.

По-рано денем Борисов се обърна и към вторите по резултат от „ ИТН “ и Слави Трифонов, в случай че ГЕРБ не съумеят с държавно управление те да поемат отговорността: „ Факт, е че ние сме с над 200 хиляди пред един от най-талантливите, най-хубавия в последните 30 години водещ на политически излъчвания. Неочакван даже за мен триумф. Я си спомнете по bTV какъв брой години всяка вечер в праймтайм Трифонов водеше политически излъчвания, тежък хейт по ръководството и по Плевнелиев, а по някои не “.

Борисов съобщи изрично, че никой от ГЕРБ не се опасява от служебно държавно управление, в случай че Дали и какви промени ще има в управлението на партията поради изборните резултатите следва да стане ясно на 11-ти май.

Кои ще са хората на основни позиции в ГЕРБ

От обединението „ ГЕРБ-СДС “ ще предложат Цвета Караянчева за ръководител на Народното събрание. По думите на Борисов обаче тя няма да бъде утвърдена, тъй че ще я предложат за зам.-председател на Народното събрание.

Десислава Атанасова ще бъде препоръчана за ръководител на парламентарната група на ГЕРБ, а за заместници – Румен Христов, Александър Нанков и Тома Биков.

Борисов предложи на парламентарната група да внесе оферти за промени в Изборния кодекс, обвързвана с мажоритарния избор.

Реакцията останалите политически сили на анонса за нов кабинет на ГЕРБ

Заявката на премиера за ново държавно управление на ГЕРБ без негово присъединяване беше коментирана от най-малката парламентарна група – „ Изправи се! Мутри вън! “.

След повече от три часа съвещание юрист Николай Хаджигенов и Мая Манолова преодоляха различията от миналите дни и взеха решение въпроса за номинациите.

Снимка: btvnovinite.bg

Групата е подготвена с оферти, които ще внесе още на следващия ден – решение за основаване на комисия по проверката и чуване на премиера Борисов за Плана за възобновяване и резистентност, смяна в Закона за персоналната помощ, както и поддръжка за бизнеса в изискванията на пандемия.

„ Изправи се! Мутри вън! “ не разясниха дали ще договарят за министерски постове в вероятно държавно управление, препоръчано от втората по величина групировка в Народното събрание. Те ще предлагат Татяна Дончева за зам.-председател на Народното събрание.

Движение за права и свободи към този момент резервира безмълвие за офертата кабинет без Борисов и във връзка с номинациите си за управление в Народното събрание.

„ Демократична България “ ще разясняват на следващия ден позицията си във връзка с ръководството и ще посочат ръководителя на групата си.

От втората по величина партия – „ ИТН “, потвърдиха, че имат кандидатура за ръководител на Народното събрание, само че са безапелационни, че ще разгласят номинацията от парламентарната естрада на следващия ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР