Броени часове ни делят от церемонията по раздаването на наградите

...
Броени часове ни делят от церемонията по раздаването на наградите
Коментари Харесай

Наградите „Оскар“ – звезден блясък и грандиозни скандали

Броени часове ни разделят от церемонията по раздаването на премиите „ Оскар “. По традиция, всяка година обилното събитие притегля вниманието на милиони хора от целия свят.

Въпросът, който всички си задават, е кои ще бъдат огромните спечелили? С най-вече номинации е филмът „ Опенхаймер “ – цели 13, а след него се подреждат „ Клети създания “ и „ Убийците на цветната луна “, които ще се състезават за влиятелните оценки в надлежно 11 и 10 категории. И до момента в който светлините на прожекторите ще бъдат ориентирани към някои от най-големите кино звезди, политиката също ще бъде част от блестящата гала. Означава ли това, че ни чака поредна порция кавги с марката Холивуд?

Whoever gets the Best Picture Oscar, international films are winning
— The Economist (@TheEconomist)
Отношението към задграничните филми

Всяка година, хиляди артисти, режисьори, сценаристи и други представители на киноиндустрията с неспокойствие чакат оповестяването на имената на спечелилите. В същото време, процесът по асортимент на кандидатите за златните статуетки постоянно е подлаган на яростни рецензии. Пример в това отношение е категорията за най-хубав задграничен филм. Според редица специалисти, определянето на номинациите е мощно повлияно от политиката.

Филми от страни, които са значими търговски сътрудници на Съединени американски щати – като Франция и Германия, да вземем за пример, се борят по-често за „ Оскар “ в съпоставяне със заглавия от други страни. Именно това е повода, заради която филмовата академия на Съединени американски щати постоянно е упреквана в пристрастност към европейското кино. Въпреки това, през 2020 година южнокорейската черна комедия „ Паразит “ завоюва четири оценки, в това число и за най-хубав филм, трансформирайки се в първата чуждоезична кинотворба, получила премията.

Според някои анализатори, това е симптом, че обстановката последователно се трансформира и вниманието на Академията към този момент не е ориентирано само към Холивуд.

Други на собствен ред слагат акцент върху индийската киноиндустрия. Тя е най-развитата в света и се радва на голям зрителски интерес, само че филми от азиатската страна получават номинации за „ Оскар “ относително рядко. Миналата година, да вземем за пример, лентата „ RRR “ се трансформира в безспорен шлагер, а критиците единомислещо я дефинираха като една от най-качествените продукции, създавани в миналото в Индия. Въпреки това, филмът получи единствено една номинация за „ Оскар “ – за най-хубава истинска ария, печелейки оценката в тази категория. Като цяло, обаче, множеството специалисти считат, че Холивуд към момента не може да оцени уместно качествата на индийското кино.



Расизъм и дискриминация

През 2016 година световноизвестният режисьор и сценарист Спайк Лий и актрисата Джейда Пинкет Смит бойкотираха церемонията по раздаването на премиите „ Оскар “. Причината за това беше, че за втора поредна година измежду номинираните за оценките нямаше нито един цветнокож артист. По този метод, те се причислиха към акцията, почнала с шеговития туит #OscarsSoWhite, имаща за цел да притегли вниманието на колкото се може повече хора към тематиката за дискриминирането. Реакцията на Академията не закъсня – тя реши да удвои броя на дамите и цветнокожите измежду членовете си.

Никак не е изненадващо, че историята на расизма в киноиндустрията е дълга и изпълнена със скандални случаи. Когато през 1939 година Хати Макданиъл става първата чернокожа актриса, спечелила „ Оскар “, тя е принудена да седне на изолирана маса в задната част на залата, в която се състояла церемонията. Освен това ѝ било неразрешено да участва на „ непокътнатото единствено за бели “ звездно празненство. Един от най-незабравимите моменти, свързани с тематиката за дискриминирането и расизма, е отводът на Марлон Брандо да получи „ Оскар “ за осъществяването си във кино лентата „ Кръстникът “ през 1973 година Вместо него, на сцената се качва Сашийн Литълфедър. „ Аз съм апачи и съставлявам Марлон Брандо довечера. Той ме помоли да произнеса дълга тирада, която няма по какъв начин да споделя с вас поради лимитираното време, с което разполагам. В нея той отбелязва, че не може да одобри тази прелестна премия. Причината за това е отношението на филмовата промишленост към представителите на коренното население на Америка “, декларира тя пред сюрпризираните погледи на всички присъстващи.

When Greta Gerwig did not receive an Oscar nomination for best director for “Barbie, ” the news revived scrutiny over gender diversity among the Academy. Over all, 34% of the more than 10,000 members are women.
— The New York Times (@nytimes)
Anchor Речта на Сашийн Литълфедър е първият, само че надалеч не и последният случай, в който церемонията по раздаването на влиятелните оценки се трансформира в естрада за сходни послания. Освен това, рецензиите, че номинираните за „ Оскар “ са най-вече бели мъже, не престават с цялостна мощ. Обект на доста мнения стана решението на Академията да не включи Грета Гъруиг, режисьор на един от най-големите шлагери на предходната година – „ Барби “, измежду кандидатите за премиите. Проучване, извършено при започване на годината от щатския университет в Сан Диего, разкри нещо любопитно – дами са били режисьори на едвам 16 на 100 от 250-те най-доходоносни кино лентата на 2023 година За съпоставяне, делът им през 2022 година е бил 18 %. Според създателите на проучването, това демонстрира, че филмовите компании към момента избират да наемат мъже за режисьори на най-големите си планове.

Hollywood actor Sean Penn has given his Oscar to Ukraine's President Zelenskyy — and many people are mocking his gesture of solidarity.
— DW News (@dwnews)
Войната в Украйна

Церемонията по раздаването на премиите „ Оскар “ през 2022 година безспорно ще бъде запомнена с шамара, който Уил Смит удари на Крис Рок. В същото време, обаче, избухна и различен скандал, обвързван с тематика, нямаща нищо общо с киното – войната в Украйна. Филмовата академия отхвърли на президента на страната Володимир Зеленски да произнесе къса тирада по време на блестящото събитие.

Редица артисти, измежду които Шон Пен и Мила Кунис, приканиха най-малко да бъде излъчено видеообръщение на президента, в което той да благодари за поддръжката, която интернационалната общественост му оказва, само че това по този начин и не се случи. Организаторите на церемонията оправдаха решението си с желанието си „ да не политизират шоуто прекалено много “.

Академията отхвърли да посрещне Зеленски и предходната година, макар че преди този момент той беше приветстван с отворени прегръдки от редица други интернационалните кино фестивали. Това се случи в миг, когато множеството социологически изследвания посочваха, че поддръжката на американците за оказване на военна помощ на Киев е спаднала. Световният конгрес на украинците (базирана в Торонто организация, представляваща украинските общности по света) на собствен ред прикани Академията да отхвърли филми, финансирани от „ съветски олигарси “ или други персони, свързани с продължаващата война.

В ябълката на раздора се трансформира екшънът „ Топ Гън: Маверик “. Той беше номиниран в шест категории, а след това стана ясно, че съветският милиардер Дмитрий Риболовлев е изиграл основна роля във финансирането му, като и на редица други продукции на компанията „ Парамаунт пикчърс “.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР