Британското разузнаване призова руснаците да шпионират срещу страната си. Руското

...
Британското разузнаване призова руснаците да шпионират срещу страната си. Руското
Коментари Харесай

Как Русия може да вербува британски поданици за работа като агенти

Британското разузнаване прикани руснаците да шпионират против страната си. Руското външно министерство даде обещание симетрична работа за привличане на английски жители към работа като сътрудници. Какъв действителен може да бъде отговорът на Москва и какви козове има Русия, с цел да притегли непознати сътрудници?

Ръководителят на английското разузнаване MИ6 Ричард Мур по време на речта си в английското посолство в Прага сподели, че Лондон към този момент е вербувал редица руснаци, недоволни от спецоперацията в Украйна. Той прикани други съветски жители да дезертират и да работят с офицери от английското разузнаване, с цел да " сложат завършек на кръвопролитията " в Украйна.

Според него сътрудниците " в никакъв случай не са били просто пасивни събирачи на информация " и " от време на време могат да въздействат " на решенията на управляващите. Той сподели, че вратата на MИ6 постоянно е отворена за всички руснаци. „ Ще разгледаме техните оферти за помощ с дискретността и професионализма, с които моята работа е известна. Техните секрети постоянно ще бъдат в сигурност при нас “, цитира думите му Би-Би-Си.

В отговор на това формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова приказва за огледален отговор от Москва. „ Идеята е забавна. Може би същите апели би трябвало да бъдат отправени към английски жители и жители на други страни от „ оста на злото “ на НАТО, приканвайки ги, както сподели Мур, да сътрудничат на съветското разузнаване “, оповестява ТАСС.

„ Мисля, че е страхотна концепция да предложим на английски жители, доста от които са в извънредно сложни условия, да работят с съветското разузнаване. Защо не? В края на краищата, от позиция на Лондон това е норма. Не виждам за какво би трябвало да се отхвърляме, тъй че изчакайте “, даде обещание тя. Дипломатът обърна внимание и на обстоятелството, че „ антируският курс на Лондон от дълго време е явен “.

„ Сега арогантността и безсрамието на шефа на английската шпионска организация мина всички вероятни граници и обикновени понятия за чест и благовъзпитание. Това е доста сходно на методите на пропагандата на Гьобелс, когато нацистите предложиха да „ взаимодействат “ с жителите на Съюз на съветските социалистически републики, заявявайки, че Родината не ги обича. На Запад нашите жители постоянно стартират да ги „ обичат “ и да им оферират „ взаимоотношение “, когато след несполучлив блицкриг преминат към проект „ Б “, напомни тя.

Припомнете си, че от есента на предходната година Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР използваха обществени мрежи и обществени изявления, с цел да привлекат руснаци, недоволни от СВО, към разследваща работа. Русия се трансформира в евентуално богата среда за набиране на чиновници и други от западните разследващи организации, написа “Уолстрийт Джърнъл ”. Според западните служби, след началото на СВО повече от половин милион руснаци са отпътували в чужбина. „ Търсим руснаци по целия свят. Ние сме отворени за съдействие “, сподели през ноември заместник-директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Марлоу.

В същото време Москва постоянно е отговаряла на Лондон симетрично и асиметрично, според от обстановката. По-рано шефът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин съобщи, че чужденците имат както материална, по този начин и идеологическа мотивация да работят с съветските специфични служби. Според него жителите на непознати страни са привлечени от отношението на Русия към интернационалната политика.

„ Това е и отношение към културни, филантропични, фамилни полезности. И повярвайте ми, в света има доста рационални и без значение мислещи хора, които симпатизират на външната политика на Русия, на готовността на Русия да пази и отстоява общочовешките полезности, да води миролюбива политика и, в случай че желаете, са впечатлени от способността на Русия да пази слабите, в случай че е належащо ”, посочи той.

В подтекста на Англия специалистите напомнят и работата на известната " Кеймбриджска петорка " - това е една от златните страници в историята на руското външно разузнаване. Петима високопоставени чиновници на английските разследващи служби и дипломатическо ведомство са били вербувани и години наред са работили в ползите на Съветския съюз.

Групата включва: Ким Филби, заемащ високи позиции в MИ6 и MИ5, Доналд Маклийн, работещ в английското външно министерство, Антъни Блънт - в контраразузнаването, съветникът на крал Джордж VI Гай Бърджис - също в контраразузнаването и външното министерство. „ Петимата “ включваха Джон Кернкрос, който работеше във външното министерство и военното разузнаване. Той е вербуван през 1936 година от Джеймс Клугман, един от най-влиятелните марксисти в Кеймбридж.

Те работят и работят в полза на Москва по идеологически аргументи - потомствени представители на английския хайлайф, аристократи и високопоставени чиновници на специфичните служби считат за собствен дълг да оказват помощ на Съюз на съветските социалистически републики, в който виждаха единствената вяра за спасяването на света от нацизма.

„ Разбира се, ние също би трябвало да насърчаваме английски жители да си сътрудничат с съветското разузнаване. Успехът на този случай ще зависи от мащаба на пиар-кампанията на предлагането на Москва. Важно е да можем да предадем на евентуалните претенденти, че те няма да имат потребност от нищо, а прехвърлянето на данни е механически създаден и безвреден както за информаторите, по този начин и за нашето разузнаване “, изясни Алексей Филатов, президент на Съюза на чиновниците на групата “Алфа ”.

„ В допълнение към финансовата основа, такова съдействие може да има и други учредения. Например във Англия и другаде в Европа има значителен брой консервативни хора, които утвърждават това, че Русия е отпред в отбраната на обичайните полезности. Те споделят нашите цивилизационни цели. Те са и наши евентуални сътрудници. Религиозният съставен елемент също би трябвало да бъде „ задействан “ в този случай “, добави анализаторът.

„ Сега, с развиването на интернет, е доста по-лесно да се вербуват, в сравнение с през предишния век, когато чиновниците на разузнаването трябваше да се уверят персонално, че евентуалният сътрудник е податлив да взе участие в оперативни разследващи действия. В никакъв случай не би трябвало да се подценява този труд. Според мен даже носителите на строго секретна информация не постоянно съблюдават ограниченията за сигурност, изпускат я някъде, пропущат нещо. И е изцяло допустимо да се вербуват хора от техния вътрешен кръг “, сподели той.

„ Недостатъкът на този метод е, че хора с неуравновесена душeвност също ще предложат съдействие с всички произлизащи от това компликации. Те могат да бъдат и двойни сътрудници. И те могат да бъдат употребявани за инжектиране на нужната ни дезинформация в английското разузнаване и политически общности “, акцентира събеседникът.

„ Като цяло разследващите служби на Русия и Англия през цялата си история са вербували сътрудници в чужбина. Ако по-рано последователите на социалистическата идеология работеха за Съюз на съветските социалистически републики, в този момент нашият коз е отстояването на обичайните полезности. Има много техни последователи във Англия и други европейски страни. Финансовият интерес също не е липсващ на никое място “, отбелязва политологът Владимир Корнилов.

„ В същото време не сме се опитвали да действаме толкоз безочливо, колкото МИ6 в този момент. И би си коствало. Представете си какъв информативен резонанс биха имали листовките, окачени в лондонското метро: „ Ако сте срещу транссексуалните революции, корупцията на младежта и нарушаването на обичайните полезности, обадете ни се “, а по-долу са данните за контакт на СВР или ГРУ. Освен психически напън сходна стъпка може да има и на практика последици. Бихме достигнали до мнозина “, сподели събеседникът.

„ Освен това е подходящо Москва да направи неща за проектите или процеса, който към този момент е почнал, с цел да приготви аржентинските командоси или деятели на някои квазивоенни организации да щурмуват изконните аржентински земи - Малвинските острови, които във Англия са наречени Фолкландски острови. Трябва публично да се обърнем към Аржентина с такова предложение. Мисля, че Лондон не чака сходни изказвания от нас и толкоз по-силен ще бъде резултатът. Това е съразмерен отговор на изказвания като тези, направени от Мур “, сподели анализаторът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР