Британското правителство призна, че около хиляда документи, свързани с чувствителни

...
Британското правителство призна, че около хиляда документи, свързани с чувствителни
Коментари Харесай

Важни документи за историята на Великобритания се водят безследно изчезнали

Британското държавно управление призна, че към хиляда документи, свързани с чувствителни и противоречиви моменти в историята на страната през XX век, се водят безследно изчезнали, откакто чиновници са ги преместили от националния списък и са ги оповестили за изгубени. Сред тях са и документи за убийството на българския отстъпник Георги Марков през 1978 година, заяви БНР.

Вестник " Гардиън " оповестява, че не е известно местонахождението на доста документи, свързани с Фолкландската война, бурните събития в Северна Ирландия и фамозното писмо на Зиновиев, довело до пагубна загуба на лейбъристите в изборите през 1924 година. Липсват файлове и от английската колониална администрация в Палестина, тестванията на имунизацията за детски паралич и старите териториални разногласия сред Англия и Аржентина.

Сред изгубените документи е и част от досието за убийството на българския отстъпник и публицист Георги Марков през 1978 година с дребна капсула с отровата рицин посредством прословутия " български чадър ".

Смята се, че към хиляда документи, всеки един от тях състоящ се от десетки страници, се водят безследно изчезнали, откакто са били преместени в министерството на външните работи (Форин офис) от местата за обществен достъп в националния списък.

От Форин офис са отказали коментар на вестника по въпроса за какво документите са били преместени или дали има копия от тях, само че са декларирали, че част от тях към този момент са открити и върнати в архива.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР