Британският вестник The Guardian публикува разяснение, че никъде в статиите

...
Британският вестник The Guardian публикува разяснение, че никъде в статиите
Коментари Харесай

The Guardian: Не сме искали да намекваме, че Калин Митрев е замесен в корупция

Британският вестник The Guardian разгласява обяснение, че на никое място в публикациите по отношение на журналистическото следствие по случая с така наречен азербайджанска пералня, не е имал желание да загатва, че брачният партньор на Ирина Бокова Калин Митрев е забъркан в корупция и/или пране на пари.
" Калин Митрев ни осведоми за подозренията си, че от публикацията ни може да бъде разбрано неверно, че той е забъркан в корупция и/или пране на пари в така наречен " Азербайджанска пералня ". Макар да не сме съгласни с изказванията на господин Митрев по отношение на забележката му, заявяваме ясно, че публикацията не е имала сходно предопределение и че не сме желали читателите ни да стигнат до сходни заключения ", декларират от английската медия.
Разяснението към този момент се включва в публикациите на медията по тематиката.
Припомняме, че задълбоченото следствие на консорциум от публицисти в няколко страни откри, че брачният партньор на Ирина Бокова - Калин Митрев, е получавал заплащания от азербайджански компании, през които са минавали парите и за лобисти на азиатската газова страна.
Самата Бокова си разреши даже да поучава вестник Le Monde, като съобщи: " Вие, наподобява, не познавате добре действието на една междуправителствена организация ".
В интервала 2012 - 2014 година Митрев като съветник към частни английски компании е получил от азербайджанската " Авуар Ко " най-малко 425 000 евро. ЮНЕСКО има няколко начинания, свързани с Баку и брачната половинка на президента Илхан Алиев, Мехрибан, която е и вицепрезидент. Тя получи едно от влиятелните оценки на интернационалната организация - медала " Моцарт ". В централата в Париж пък беше ситуирана фотоизложба, проведена от фондация " Гейдар Алиев " под надпис " Азербайджан - земя на толерантността ".
Митрев удостоверява за парите, само че твърди, че те са от законна активност, декларирани са и върху тях е заплатен налог. Отрича да знае какъв е произходът им. Пред в. " 24 часа " разяснява, че средствата са получени по тригодишен контракт. Съветвал компанията по какъв начин да взе участие в публично-частни състезания и планове, " да работи с интернационалните финансови институции ". Азербайджанската компания работела по контрола и предотвратяването на периодическите наводнения по поречието на реките Кура и Арас.
Митрев обобщава, че заключенията на следствието са " внушения, които имат за цел да компрометират мен и Ирина Бокова " . " Погрешно е да се замесва моето име ". Пред английското издание тя пък твърди, че не знаела за бизнес активността на брачна половинка си.
В интервала, за който става дума в следствието, Митрев за малко не е представител на България в Европейска банка за възстановяване и развитие. Той на няколко пъти е изпращан в Лондон от държавни управления, доминирани от разнообразни политически сили през годините. Първо в края на 1996 година за към година. През 2010 година, в първото ръководство на Бойко Борисов, се случва следващият трус в кариерата на Митрев - в Лондон е изпратена Стефка Славова, само че четири години по-късно той отново е назначен в Европейска банка за възстановяване и развитие от отиващия си министър председател Пламен Орешарски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР