Британският вариант на COVID-19 мутира отново. Допълнителната мутация, известна като

...
Британският вариант на COVID-19 мутира отново. Допълнителната мутация, известна като
Коментари Харесай

Британският вариант на COVID-19 мутира… отново

Британският вид на COVID-19 мутира още веднъж. Допълнителната разновидност, известна като E484K, е същата, която е открита и в бразилския, и в южноафриканския разновидности. Изглежда обаче във Англия е зародила изцяло без значение.

В проучването, оповестено тази седмица в Public Health England, се оповестява, че разновидността на шиповия протеин E484K, присъща за бразилския и южноафриканския разновидности, е засечена в минимум 11 английски секвенции и че „ предварителните данни подсказват, че става дума за повече от едно придобиване “. С други думи – наподобява разновидността се е появила без значение при така и така притеснителния английски вид на вируса.

Ако информацията за новозасечените разновидности ви идва допълнително, ето в резюме защо тъкмо става дума. Мутациите са естествена част от виталния цикъл на един вирус. В рамките на пандемията са се появили хиляди разновидности на SARS-CoV-2, които са минали през дребни разновидности. По-голямата част от тях са незначителни или безвредни. Британският вид обаче е спорен, защото включва една основна разновидност, наречена N501Y. Тя е настъпила върху шиповия протеин – онази част, която вирусът употребява, с цел да навлиза в клетките на своя гостоприемник. Именно тя е и главната цел на множеството ваксини. Бразилският и южноафриканският разновидности включват тази разновидност N501Y (наред с E484K) върху шиповия си протеин. А в този момент, както наподобява, и английските разновидности са се сдобили с E484K.

Това е изключително притеснително, защото се счита, че E484K е главната разновидност, влияеща на ефикасността на имунизацията. Така да вземем за пример скорошно изследване на имунизацията Novavax против COVID-19 демонстрира, че тя е 85,6 % ефикасна против английския вид, само че едвам към 60 % против бързоразпространяващия се южноафрикански вид.

На пръв взор може и да наподобява необичайно, че разновидността се е развила настрана в английския вид. Учените обаче настояват, че това не е чак толкоз ненадейно.

„ Придобиването може да е разследване от рекомбинация с един от разновидностите на вирусите от Южна Африка или Бразилия, които евентуално са заразили една и съща клетка – както виждаме и при другите вируси на инфлуенцата, само че това е по-рядко при коронавирусите “, разяснява доктор Джулиан Танг, клиничен вирусолог от Университета на Лестър.

„ Ето за какво най-вероятно става дума за конвергентност/паралелен натурален отбор/еволюция в границите на човешката популация, защото вирусът се приспособява към този нов гостоприемник – вирусите могат да еволюират само чрез продължителна репликация “.

„ Ако тази разновидност E484K е добита от множеството разновидности B.1.1.7 на Обединеното кралство, то неотдавнашните уверения от скорошни изследвания, показващи, че mRNA ваксините (като Moderna и Pfizers) все още ще оферират оптимална отбрана против истинския вариант на Обединеното кралство, може тези изследвания към този момент да не са меродавни ", разяснява още доктор Танг. - Това е тревожно развиване, въпреки и не напълно ненадейно. “

Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг, споделя в изказване, че макар че все още не са направени оценки за успеваемостта на имунизациите, които се употребяват сега в Обединеното кралство - от производителите на медикаменти Pfizer и AstraZeneca - е възможно те да работят добре против разновидности на B.1.1.7 с тази разновидност.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР