Британският външен министър Лиз Тръс предупреди, че Великобритания няма да

...
Британският външен министър Лиз Тръс предупреди, че Великобритания няма да
Коментари Харесай

Без напредък в преговорите между Лондон и Брюксел по Протокола за Северна Ирландия

Британският външен министър Лиз Тръс предизвести, че Англия няма да има различен избор с изключение на да работи едностранно и да анулира елементи от Протокола за Северна Ирландия, в случай че Европейски Съюз не прояви задоволително еластичност по отношение на митническите инспекции след Брекзит на артикули за Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Телефонният диалог сред Лиз Тръс и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович за Протокола за Северна Ирландия бе избран от медиите като „ раздразним “.

В декларация на Форин офис след диалога се споделя, че „ приоритет на Англия е да отбрани мира и стабилността в Северна Ирландия, а Протоколът се е трансформирал в най-голямата спънка за действието на новия парламент “.

От Лондон допълват, че Шефчович още веднъж е споделил, че „ няма място за разширение на мандата за договаряния или правене на нови оферти за решаването на проблемите с търговията “.

Шефчович е изразил угриженост, че Англия е подготвена да работи едностранно и да анулира елементи от Протокола, което е тъпчене на интернационалните правила.

Според него Брюксел е дал широкообхватни оферти, които значително ще подобрят метода на използване на Протокола.

Премахването на Протокола ще наруши изискванията, които са от огромно значение за Северна Ирландия да продължава да има достъп до единния пазар на Европейски Съюз за артикули, е допълнил Шефчович. Има информация, че английските министри към момента не са взели дефинитивно решение дали да анулират елементи от договорката, в това число посредством приемане на особено законодателство за задачата.

По-рано обаче основният юридически консултант на държавното управление Сюела Брейвърман съобщи, че е изцяло законно Англия да отстрани Протокола, тъй като обстановката се е трансформирала и той към този момент провокира обществени безредици в Северна Ирландия. /БНР
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР