Британският външен министър Борис Джонсън призова руския посланик Александър Яковенко

...
Британският външен министър Борис Джонсън призова руския посланик Александър Яковенко
Коментари Харесай

Борис Джонсън извика на разговор руския посланик заради Източна Гута

Британският външен министър Борис Джонсън прикани съветския дипломат Александър Яковенко във връзка със обстановката в Източна Гута в Сирия, заяви ТАСС.

"Поканих съветския дипломат, с цел да заяви плановeте на страната му по отношение на резолюцията на Организация на обединените нации за прекъсване на огъня в Сирия ", се споделя в известието на английското външното министерство, подписано от Джонсън.

Междувременно стартира първото петчасово ежедневно филантропично помирение в Източна Гута по самодейност на Русия. Нощта в последния бастион на сирийските бунтовници в региона на столицата Дамаск е минала като цяло умерено, предадоха международните организации, като се позоваха на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.

По-рано съветското министерство на защитата разгласи, че всеки ден в Източна Гута ще има преустановяване на огъня сред 9 и 14 ч (и българско време). Ще бъде основан филантропичен кулоар, който да разреши на цивилните да изоставен региона.

Дума е била подложена на къс артилерийски обстрел тъкмо преди влизането в действие на петчасовото преустановяване на огъня, добави наблюдателният център.

В събота Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, настояваща за неотложно 30-дневно филантропично помирение в Сирия. То обаче не важи за терористични групировки като някогашния клон на Ал Каида Джебхат ан Нусра (Фронт на победата) и "Ислямска страна ".

Според интерпретацията на Русия и Иран, главните съдружници на сирийския президент Башар ал Асад, примирието не се отнася и за водещите размирен фракции в Източна Гута. Това са ислямистките групировки Джаиш ал ислам (Армия на исляма) и Файлак ар Рахман (Легион на Всемилостивия).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР