Британският щам на коронавируса, който е известен като B.1.1.7, изправи

...
Британският щам на коронавируса, който е известен като B.1.1.7, изправи
Коментари Харесай

Доц. Кунчев с кошмарна прогноза за много заразени и смърт при нахлуването на британския мутант B.1.1.7

Британският вариант на ковид, който е прочут като B.1.1.7, изправи на нокти здравните управляващи у нас. След двучасово съвещание и бурни диспути в Министерския съвет медиците надвиха над членовете на кабинета. Мерките няма да се разхлабват. Ето какво споделя по тематиката доцент Ангел Кунчев пред.

- Кои бяха най-големите терзания, които показаха сътрудниците ви от останалите държави-членки на Европейски Съюз, при разискването на B.1.1.7, както е регистриран новият вид на SARS-CoV-2?

- Това качество на вируса е в доста по-голяма централизация - сред 10 и 100 пъти в носителя или болния и му дава опция да се популяризира доста по-ефективно и доста по-бързо. Боледуването с B.1.1.7 не е по-тежко, само че ще докара до доста повече случаи. И даже при такава смъртност, каквато има сега като %, когато са наранени и доста хора, броят на смъртните случаи ще се усили.

- При тази хиперконцентрация на английския вариант или вид на ковид, какъв брой ефикасни ще са досегашните ограничения от отдалеченост на 1,5 метра, дезинфекцията маските? Или е належащо още по-стриктно съблюдаване и даже налагане на нови?

- Определено няма да са толкоз ефикасни при него и това го виждаме към този момент във Англия, Ирландия и Нидерландия. Няма по какъв начин респираторен или различен вирус да го спрем с гранични или различен вид ограничения. Теоретично значи, че би трябвало да се усили дистанцията сред хората на 4 или 6 метра, само че тогава би трябвало да си подвикваме или даже, представете си, по какъв начин си подавате движимости.

Трябва доста по-стриктно да се носят маските, по опция да са по-висок клас на отбрана, дезинфекцията и на въздуха и на повърхностите да е в още по-голяма степен - по-честа, по-сигурна. В интерес на истината свойството на B.1.1.7 елементарно да се популяризира докара до това, че една от страните с най-строги ограничения като Англия, да е с най-висока заболеваемост.

- В момента медицинските управляващи в света наблюдават главно три варианта на ковид - бразилския, южноафриканския и английския. Но очевидно, че от Острова индикациите са най-сериозни, по този начин ли е? Най-опасен ли е?

- Да, несъмнено. В Европа деликатно се проучват тези три разновидността на SARS-CoV-2. Но заради това, че английския вариант има свойството да се популяризира доста по-лесно, го прави доста по-опасен. При досегашния вид 10 души заразяваха 6 или 7. Във Англия сега 10 души заразяват 27. Разликата е голяма. И новият вид към този момент е над 70 % от всички позитивни проби там.

- Невидим ли е фактически B.1.1.7 за PCR-тестовете?

- Не е тъкмо по този начин. Невидим е този S-антиген, който в тази ситуация липсва, тъй като при него е променено шипчето на ковид и не се хваща, не го виждаме. PCR-ите, които употребяваме, работят с три разнообразни антигена и тъкмо от там вършим извода, че когато го няма S-антигена, е доста допустимо да става дума за новия вид B.1.1.7. И в НЦЗПБ имаме към този момент тъкмо такива резултати, където S-антигена не се нарежда.

- По-строги ограничения, затваряне на граници - към какво мнение се обединихте по време на онлайн съвещанието с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен?

- Всичко допустимо. Всеки, който е работил в тази сфера е наясно, че каквито и да е ограничения за граничен надзор не са изключително ефикасни. По-скоро би трябвало да се осведомят страните, да търсят интензивно новия вариант на ковид, да се приготвят здравните системи за нов напор в лечебните заведения и оптимално ускорение на имунизациите, само че това на този стадий сме надалеч от увеличение на % имунизирани, даже и в най-напредналите страни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР