Британският проект, наречен Замразен кивот, има за цел да съхранява

...
Британският проект, наречен Замразен кивот, има за цел да съхранява
Коментари Харесай

Замразен кивот съхранява животинска ДНК в случай на масово измиране

Британският план, наименуван Замразен кивот, има за цел да съхранява ДНК на застрашени типове, преди да изчезнат изцяло от лицето на Земята. Както към този момент знаем, съгласно учените шестото всеобщо измиране на типове към този момент е почнало.

„ Много от тези типове ще изчезнат, даже преди да разберем, че съществуват “, споделя Джон Армор (John Armour), който е професор по човешка генетика в Нотингамския университет. „ Цялата концепция на плана е да открием и съберем тази ДНК, преди да е станало прекомерно късно. “

Проектът е в деяние към този момент малко повече от десетилетие и към него са се включили 22 организации от целия свят. До момента са складирани 48 000 проби, принадлежащи на 5500 скотски типа. Някои от пробите биват съхранявани на стайна температура, а други на -80°С. В сбирката има и редки проби, в това число на сибирски тигър и амурски леопард.

Според един от шефовете на Замразения кивот проф. Ед Люис (Ed Louis) доста природозащитници виждат плана като пораженчески.

„ Те считат, че би трябвало да насочим всички старания в опазването на застрашените типове. Истината е, че това е непрактично и невероятно. Да се надяваме, че по този метод можем да запазим генетичното завещание на всичко живо. “

Ако безгръбначните умрат, умираме и ние

Толкова доста типове изчезват с необикновено бързо движение, че учените назовават интервала, в който живеем, шестото всеобщо измиране. Последното такова – това, което е избило динозаврите – се е случило преди 65 млн. години.

„ Всичко зависи от безгръбначните. Ако те си заминат, отпътуваме си и ние “, споделя Ан Кларк (Ann Clarke) – дамата на основателя на Замразения кивот. „ Един ден с мъжа ми разбрахме, че хората би трябвало да създадат нещо за застрашените типове. “

Прогнозите в книгата „ Шестото измиране “ на журналистката Елизабет Колбърт (Elizabeth Kolbert) са стряскащи – кораловите рифове, които са дом на една четвърт от морските типове, може да изчезнат до 2050 година

Около 41% от земноводните и 26% от бозайниците са застрашени от измиране съгласно Международния съюз за запазване на природата.

Връщане на изчезналите

Но каква е изгодата от съхранена ДНК? Едно от първичните предопределения съгласно учените е голямото количество информация.

„ Живеем във време, в което скоро антибиотиците няма да работят “, изяснява проф. Люис. „ Кожата на земноводните е покрита с дребни молекули, които изтребват бактериите. Решението на казуса с неработещите антибиотици може да пристигна от изменянето на тези молекули. “

Но планът може да стигне и по надалеч.

„ Най-доброто хипотетично предопределение може да бъде обръщането на процеса. Може да използваме ДНК материала като основа, върху която да пресъздадем дадени организми от генетичната им информация “, прибавя Армор.

Но към този момент тази концепция е непостижима.

„ Някои хора споделят, че си играем на Господ, само че аз постоянно давам отговор, че бъдещите генерации ще решат какво да вършат с тази информация. Ако пък не я съхраним, нямаме никакъв избор “, приключва Ан Кларк.

Phys

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР