Британският премиер Тереза Мей каза, че Великобритания е готова да

...
Британският премиер Тереза Мей каза, че Великобритания е готова да
Коментари Харесай

Великобритания иска двугодишен преходен период след Брекзита

Британският министър председател Тереза Мей сподели, че Англия е подготвена да съблюдава разпоредбите на Европейския съюз и да прави вноски в неговия бюджет две години откакто напусне блока през март 2019 година Тя стартира речта си за Брекзит във Флоренция, обръщайки се към своите сътрудници в Европейския съюз с думите: " Искаме да бъдем вашият най-стабилен другар и сътрудник в бъдещото развиване на Европейски Съюз и Обединеното кралство. "

Въпреки това тя акцентира, че Англия в никакъв случай не се е чувствала изцяло вкъщи в границите на Европейски Съюз.

Мей добави, че това, че английският народ е избрал да напусне Европейски Съюз, не значи, че страната напуща Европа напълно и дефинитивно. Тя съобщи, че е реализиран прогрес в " тежките договаряния " за Брекзит и че правата на жителите на Европейския съюз ще бъдат обезпечени от английските закони след излизането на страната от съюза, заяви Българска телеграфна агенция, като цитира " Асошиейтед прес ".

" Проведохме три кръга договаряния и въпреки на моменти те да бяха тежки, е ясно, че с помощта на професионализма и усърдието на (преговарящите) Дейвид Дейвис и Мишел Барние, постигнахме съответен прогрес по доста значими въпроси ", съобщи тя, представена от " Ройтерс ".

Мей изрази упоритостта си да откри излаз от задънената улица в договарянията за Брекзит, като акцентира, че и двете страни имат " надълбоко възприятие за отговорност " да подсигуряват, че раздялата им ще премине " безпрепятствено и рационално ".

За да се реализира излизането на Обединеното кралство по този метод и с цел да може бизнесът и жителите да се нагодят към новите условия, тя предложи почти двугодишен временен интервал, през който " сегашната конструкция на разпоредбите и регулациите в Европейски Съюз " ще продължи да се ползва и Англия ще остане част от единния пазар, а " хората ще могат да идват, да живеят и да работят в Обединеното кралство, само че ще има регистрационна система, значима подготовка за новия режим ".

Тя съобщи, че Англия ще си извърши уговорките към бюджета на Европейски Съюз. " Не желая сътрудниците ни да се опасяват, че ще платят повече или ще получат по-малко през останалата част от сегашния бюджетен проект, в следствие от решението ни да напуснем ", сподели Мей.

Британската лидерка изключи опцията Англия да встъпи в съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз по модела на Канада или както Норвегия да бъде част от Европейската икономическа зона, което ще я задължи да одобри неограничена независимост на придвижване. " Не мисля, че някой от тези модели ще бъде най-хубав за Обединеното кралство или най-хубав за Европейския съюз ", съобщи тя. Англия е ангажирана със запазването на Споразумението от Разпети петък в Северна Ирландия и даже когато напусне Европейски Съюз, няма да има " физическа инфраструктура на границата " с Ирландия.

Тереза Мей опита да изясни за какво гласоподавателите в Обединеното кралство не усещат Европейски Съюз като неразделна част от своята същина, само че увери, че Англия няма да изостави европейските си съседи. " През цялото си участие Обединеното кралство в никакъв случай не се е чувствало вкъщи си в Европейския съюз ", сподели Мей. По думите й британците в никакъв случай не са възприемали Европейски Съюз като неразделна част от историята си, каквато е той за други нации в Европа.

Успехът в договарянията за Брекзит е " в полза на всички ", сподели тя. " Преминаваме през сериозен интервал ", само че " когато сме дружно, можем да реализираме положителни резултати ", сподели Мей и добави, че задачата е по-добро бъдеще за всички европейски жители, съобщи Франс прес.

Тя счита, че в случай че двете страни не съумеят да реализират договорка, това ще нанесе " тежък удар " върху бъдещето на Европа и затова прикани водачите на Европейски Съюз да подходят с повече креативност и упоритост в договарянията.

Ръководителят на преговорния екип на Европейски Съюз Мишел Барние приветства в официално съобщение " градивния дух " на речта на Мей, на която в символ на единение участваха външният министър Борис Джонсън, финансовият Филип Хамънд и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР