Британският премиер Риши Сунак призова юнионистите в Северна Ирландия да

...
Британският премиер Риши Сунак призова юнионистите в Северна Ирландия да
Коментари Харесай

`Сунак призова юнионистите в Северна Ирландия да вървят към подялба на властта

Британският министър председател Риши Сунак прикани юнионистите в Северна Ирландия да се върнат към подялбата на властта. Това стана в края на тридневна конференция в Белфаст във връзка на 25-ата годишнина от подписването на мирното споразумеине от Разпети петък.

Риши Сунак произнесе заключителната тирада в университета Queen’s в Белфаст. Той изрази дълбока угриженост от обстоятелството, че в 9 от 25-те години след съглашението не са функционирали държавното управление и Народното събрание.

Лидерът на Демократичната юнионистка паритя Джефри Доналдсън бе декларирал, че на конференцията липсва натурализъм. Неговата партия блокира работата на Народното събрание и на изпълнителните органи в символ на митинг против комерсиалните договорености за Северна Ирландия след Брекзит. Сунак уточни, че разпадането на институциите няма да укрепи идеята на юнионизма в дълготраен проект.

На конференцията участваха високи посетители от чужбина и страната, взели участие в паметния кротичък развой. Тук бяха Бил и Хилари Клинтън, както и някогашните министър председатели на Обединеното кралство и на Ирландия – Тони Блеър и Бърти Ахърн, с огромен принос за подписването на договорката. Тук бе и председателстващият преговорие през 1998 година някогашен американски сенатор Джордж Мичъл, който съобщи нощес, че това евентуално е последното му посещаване в Северна Ирландия.

89-годишният Мичъл има остра левкемия.

На гала-вечерятата, дадена от Риши Сунак, участваха и други по-съвременни политици, в това число неговите трима прародители Лиз Тръс, Борис Джонсън и Тереза Мей от Консервативната партия, както и водачът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР