Британският премиер Риши Сунак планира ограничения за чуждестранните студенти, които

...
Британският премиер Риши Сунак планира ограничения за чуждестранните студенти, които
Коментари Харесай

Великобритания иска да ограничи броя на чуждестранните студенти, които не учат в топ университетите ѝ

Британският министър председател Риши Сунак възнамерява ограничавания за задграничните студенти, които идват в страната, за да се овладее рекордната имиграция, оповестява английският вестник " The Times ".

Според проектите му тези, които не учат " в най-хубавите университети ", може да не бъдат позволени да емигрират във Англия. По първична концепция ще има ограничавания и във връзка с броя на членовете от фамилията, които студентите могат да доведат със себе си в страната. Правилата ще се ползват единствено за задгранични студенти, които все още не живеят в Обединеното кралство.

По данни на Службата за национална статистика единствено до юни тази година в страната са пристигнали към 1,1 млн. души, а за същия интервал са емигрирали към 560 хиляди души. Нетната миграция е достигнала рекордните 504 хиляди души.
Плановете за въздържане на една част от задграничните студенти от това да учат във Великобританияпротиворечат на държавната Стратегия за интернационален напредък от 2019 година. Тяимаше за цел да усили броя на задграничните студенти до 600 хиляди до 2030 г.По данни на Агенцията за статистика на висшето обучение обаче тази цел е била постигнала още през образователната 2020-21 година
Представител на Министерството на вътрешните работи съобщи, че няма да разяснява " спекулациите " към концепцията, само че той цитира изявление на министъра на вътрешните работи Суела Брейвърман, която показва, че е " разбираемо " рекорден брой хора да пътуват до страната на фона на войната в Украйна, обстановката в Афганистан и потъпкването на правата в Хонконг. По думите му английската общност " с право чака " миграцията да бъде понижена с течение на времето.

" Това равнище на миграция оказва напън върху предлагането на жилища, опазване на здравето, обучение и други публични услуги. Трябва да подсигуряваме, че имаме резистентен, уравновесен и следен метод, заради което продължаваме да преразглеждаме имиграционните си политики ", се споделя в изказването на Брейвърман.

Най-много студенти във Англия е изпратила Индия, следвана от Китай и Нигерия.

Британското държавно управление стартира серия от начинания, откакто даде обещание да понижи чистата миграция към страната още през 2019 година, в това число посредством противоречивите си проекти за депортиране на мигранти в Руанда и покупко-продажбите с Франция, ориентирани към пресичането на границата с дребни лодки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР