Британският премиер Борис Джонсън предложил нов политически, икономически и военен

...
Британският премиер Борис Джонсън предложил нов политически, икономически и военен
Коментари Харесай

Борис Джонсън предложи създаването на антируски съюз, алтернатива на ЕС

Британският министър председател Борис Джонсън предложил нов политически, стопански и боен съюз като опция на Европейския съюз. Това заяви вестник Corriere della Sera.

Замисълът бил Съюзът да бъде под егидата на Обединеното кралство и да включва Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва. А на по-късен стадий може да се причисли и Турция към така наречен Европейска общественост. Идеята е в нея да влязат страни, които пазят своя суверенитет и виждат в Руската федерация опасност за националната си сигурност. Джонсън за първи път споделил концепцията си с украинския президент Владимир Зеленски по време на срещата им на 9 април в Киев. Според източници на Corriere della Sera, Зеленски не е изразил ясна позиция позиция - нито е отхвърлил концепцията, нито я е подкрепил, съобщи.

Според изданието Зеленски може да одобри предлагането на Джонсън по-сериозно, в случай че Европейският съюз не утвърди приемането на статут на Украйна на претендент за участие в Европейски Съюз на среща на водачите на блока на 23-24 юни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР