Британският паунд се срина до най-ниското си ниво спрямо щатския

...
Британският паунд се срина до най-ниското си ниво спрямо щатския
Коментари Харесай

Паундът удари 37-годишно дъно спрямо долара

Британският паунд се срина до най-ниското си равнище по отношение на щатския $ от 1985 година насам, съобщи Маркетоуч.

В ранната търговия паундът се срина до 37-годишно дъно от 1,13 $ за паунд, откакто Службата за национална статистика (ONS) регистрира, че продажбите на дребно в Обединеното кралство са се намалили с 1,6% на месечна база през август. Британската валута се възвърне отчасти малко по-късно, като към 14:00 eдин паунд се разменя за 1,1409 $, съгласно данни на Блумбърг.

Спадът е иронично белязан от годишнината на така наречен „ Черна сряда “, когато на 16 септември 1992 година колапсът на паунда принуди държавното управление на Обединеното кралство да отдръпна валутата си от Европейския механизъм за валутния курс (ERM). Колапсът беше предсказан (или бе осъществен под формата на самоизпълняващо се пророчество) от милиардера и хедж фонд управител Джордж Сорос, който построи огромна къса позиция (продажба на актив с вяра, цената ще падне и ще може да бъде платен по евтино) по отношение на паунда.

„ Доларът има наклонност да се показва добре, когато има опасения за световна криза и въодушевление за отбягване на риска на пазарите. Доларът е актив „ несъмнено леговище “ и в този момент се виждат потоци назад към $, които също поддържат валутата “, уточни в записка до клиенти Камакшя Триведи, началник на световната валутна работа на Goldman Sachs.

Възходът на $ е белязан и от спада на еврото под паритета за първи път от съвсем 20 години, който се случи по-рано това лято.

Триведи добави, че възходът на щатския $ към момента е „ надалеч “ от основаването на рецесия в паунда. Зелените пари са поскъпнали с близо 16% по отношение на паунда тази година, Доларовият показател, който следи хода на американската валута по отношение на кошницата от шест съществени конкурентни валути, е напреднал с 14% от началото на годината.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР