Британският музей уволни служител заради „липсващи, откраднати или повредени“ предмети

...
Британският музей уволни член на персонала и предупреди полицията, след
Коментари Харесай

Британският музей уволни член на персонала и предупреди полицията, след като елементи от колекцията му бяха открити като „липсващи, откраднати или повредени“.

Предметите включват златни бижута и скъпоценни камъни от полускъпоценни камъни и стъкло, датиращи от 15 век пр. н. е. до 19 век, се казва в изявление в сряда.

„Това е много необичаен инцидент“, каза Хартвиг ​​Фишер, директор на музея в централен Лондон, който е известен най-вече с колекциите си, включващи Розетския камък и мраморите от Партенона.

„Отнасяме се изключително сериозно към опазването на всички предмети, за които се грижим. Музеят се извинява за случилото се, но вече сложихме край на това – и сме решени да поправим нещата.“

Музеят каза, че сега ще бъдат предприети съдебни действия срещу бившия служител и е в ход разследване, ръководено от отдела за икономически престъпления на лондонската столична полиция.

„Нашият приоритет сега е троен: Първо, да възстановим откраднатите предмети; второ, да разберем какво е могло да бъде направено, ако има нещо, за да се спре това; и трето, да направим каквото е необходимо, като инвестираме в сигурност и архиви на колекциите, за да сме сигурни, че това няма да се случи отново“, каза Джордж Озбърн, председател на музея.

Повечето от засегнатите артикули са описани от музея като „малки предмети, съхранявани в склад, принадлежащи към една от колекциите на музея“.

Никой не е бил изложен наскоро публично и са били съхранявани главно за академични и изследователски цели, се добавя, без да се уточнява.

Фишер каза, че мерките за сигурност са били затегнати и са привлечени външни експерти, които да помогнат за съставянето на „окончателна сметка“ за това, което е липсвало, повредено или откраднато.

Основан през 1753 г., Британският музей е една от най-известните галерии в света, с колекция от около осем милиона предмета, включително древни артефакти като египетски мумии.

Но през последните години музеят е изправен пред нарастващ натиск да се справи с оспорваните предмети в колекцията си, които са били придобити по време на ерата на Британската империя.

Това включва един от ценните експонати на музея, мраморите от Партенона, известни още като мраморите от Елгин, които Гърция настоява да бъдат върнати.

Скулптурите са взети от храма Партенон в Атина в началото на 19 век от британския дипломат лорд Елгин и оттогава се съхраняват в Британския музей.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР