Британският министър-председател обяви създаването на 4 нови министерства, включително министерство

...
Британският министър-председател обяви създаването на 4 нови министерства, включително министерство
Коментари Харесай

Сунак създава 4 нови министерства

Британският министър-председател разгласи основаването на 4 нови министерства, в това число министерство на енергийната сигурност.

Риши Сунак стартира пренареждане на членовете на своето държавно управление, малко откакто означи 100-ия си ден на поста, оповестява Евронюз.

Очаква се водачът на консерваторите Сунак да предприеме стъпки към обещанието си да подтиква стопанската система и да обърне ориста на партията си преди изборите, които евентуално ще се проведат през идната година.

Моментът на тази рокада изненада някои от членовете на партията му, само че откакто уволни ръководителя на партията си поради данъчните му каузи и откакто продължава следствието на обвиняванията в тормоз против вицепремиера Доминик Рааб, няколко депутати обявиха, че министър председателят Сунак може би се възползва от шанса да постави отпечатък върху държавното управление си.

Премиерът назначи министъра на търговията ветеранът Грег Хандс за нов ръководител на партията, повече от седмица откакто предшественикът му беше уволнен поради скандал, обвързван с данъчните му каузи, съобщи „ Дейли мейл “.

Сунак също по този начин стартира трагично преструктуриране на Уайтхол, като бизнес департаментът на Грант Шапс беше единен с комерсиалния департамент и отпред застана Кеми Баденоч. Шапс ще бъде изместен в нов департамент " Енергийна сигурност ".

Ще бъде основано ново министерство на науката, нововъведенията и технологиите, включващо отговорности по цифровите въпроси, които сега се поемат от Министерството на културата. То ще бъде управлявано от Мишел Донелан.

Заедно с Хендс към кабинета се причислява и Луси Фрейзър, която заема остарялото място на Донелан в региона на културата.

Не се чака реорганизацията да засегне бъдещето на вицепремиера Доминик Рааб, който е изправен пред следствие във връзка изказвания за тормоз.

Шапс написа в Туитър: " Щастлив съм да стана първият държавен секретар на новия Департамент за енергийна сигурност и нулево ползване. Фокусът ми ще бъде върху обезпечаването на дълготрайните ни енергийни доставки, намаляването на сметките и по този метод спомагането за (намаляване наполовина) на инфлацията ".

Мрачните тори обаче показват неразбиране от " странното " решение да се направи опит за огромно преустрояване на " задния край " на държавното управление едвам година преди евентуалната дата на изборите. Един от тях го назова " ден на шезлонгите ", което е отпратка към поговорката за разбъркването на столовете на потъващия " Титаник ".

Правителството съобщи, че основаването на четири нови министерства ще " подсигурява, че верните умения и екипи ще бъдат съсредоточени върху петте обещания на министър-председателя ".

Новият департамент за енергийна сигурност и нулево ползване ще бъде претрупан със задачата да обезпечи дълготрайните енергийни доставки за Обединеното кралство, както и да " понижи сметките и да понижи инфлацията на половина ".

Ново министерство на науката, нововъведенията и технологиите ще " подтиква нововъведенията, които ще доведат до възстановяване на публичните услуги, ще основат нови и по-добре платени работни места и ще доведат до напредък на стопанската система ".

Министерството на бизнеса и търговията ще " поддържа растежа, като подкрепя английския бизнес в страната и чужбина, предизвиква вложенията и се бори за свободната търговия ".

Новосъздаденото министерство на културата, медиите и спорта " ще признае смисъла на тези браншове за стопанската система и ще се основава на позицията на Обединеното кралство като международен водач в региона на креативните изкуства ".

Промените в министерството на бизнеса на процедура ще анулират предходните промени в механизма на държавното управление.

През 2016 година Тереза Мей сля министерството на енергетиката и изменението на климата с министерството на бизнеса.

Департаменти по енергетика са съществували и при държавните управления на Хийт, Уилсън, Калахан и Тачър.

Министерството на търговията и индустрията за финален път функционираше сред 1983 и 2007 година, когато беше разграничено.

Един от изтощените източници на торите съобщи, че концепцията за " минипреустройство " с огромни промени през първите 100 дни от премиерството на Сунак е " необичайно ".

Друг съобщи: " За да се създадат тези промени в държавната администрация, е нужна година или повече ".

Сунак обезверено се пробва да се върне на напред във времето, защото е изправен пред нападки от страна на предшествениците си Лиз Тръс и Борис Джонсън във връзка с основни аспекти на държавната политика.

В средите на торите се чуват от ден на ден апели за ранно понижаване на налозите, до момента в който Тръс употребява изявление за „ Spectator “ нощес, с цел да се оплаче от неналичието на тактика за стимулиране на стопанската система.

Изглежда, че Сунак се бори да откри мощен състезател, който да поеме поста ръководител на торите, като Брандън Люис и Прити Пател дадоха да се разбере, че не желаят тази роля. Първата задача на новия ръководител ще бъде да се приготви за локалните избори през май, които множеството депутати чакат да бъдат кървава баня.

Според днешното изследване на Redfield & Wilton Strategies лейбъристите имат преднина от 26 пункта - най-голямата, откогато Сунак пое ръководството на „ Даунинг стрийт “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР