Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви в интервю

...
Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви в интервю
Коментари Харесай

Борис Джонсън: Русия тайно е трупала запаси от веществото "Новичок"

Британският министър на външните работи Борис Джонсън съобщи в изявление за Би Би Си, че Русия скрито е складирала ресурси от нервнопаралитичното вещество, употребявано при отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и е проучвала по какъв начин сходни оръжия биха могли да се употребяват при убийства, съобщи Ройтерс.

Англия твърди, че Русия е употребила нервнопаралитичното вещество от руско време "Новичок ", с цел да извърши нахлуване против Скрипал и щерка му Юлия, при което за пръв път от Втората международна война в Европа е било използвано химическо оръжие. Русия отхвърля да е забъркана по какъвто и да е метод. "Разполагаме с доказателства за интервала от последните 10 години, че Русия освен е проучвала използването на нервнопаралитични субстанции за убийства, само че и е произвеждала и складирала "Новичок ", сподели Джонсън. Заради нападението Англия и Русия експулсираха взаимно по 23 дипломати, а връзките им доближиха до най-ниската си точка от Студената война.

Утре в Обединеното кралство ще дойдат представители на Организацията за възбрана на химическите оръжия, с цел да изследват пробите от употребяваното при офанзивата вещество, а резултатите ще станат известни след към две седмици, съобщи английското министерство на външните работи.

В изявлението за Би Би Си Джонсън съобщи, че уликите за отравянето "неумолимо водят към Кремъл ", съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП. Министърът добави, че идната седмицата ще има съвещание на английския Съвет за национална сигурност, на което ще бъде разисквано какви по-нататъшни ограничения вероятно да предприеме Англия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР