Британският министър на финансите Джереми Хънт ще се опита да

...
Британският министър на финансите Джереми Хънт ще се опита да
Коментари Харесай

Пред Лондон зее „черна фискална дупка“ за 50 млрд. паунда

Британският министър на финансите Джереми Хънт ще се опита да запълни дупка от 50 милиарда паунда (57 милиарда долара) в обществените финанси на страната, като понижи разноските с към 30 милиарда паунда и предприеме данъчни нараствания в размер на 20 милиарда паунда. Това споделиха двама държавни източници в понеделник пред Reuters.

Хънт би трябвало да показа фискален доклад пред Народното събрание на 17 ноември. Той ще опита да възвърне доверието на финансовите пазари, откакто проектът за понижаване на налозите на неговия предходник Куаси Квартенг от 23 септември тласна паунда до рекордно ниско равнище по отношение на щатския $ и в последна сметка принуди Лиз Тръс да подаде оставка като министър-председател.

Британският вестник Guardian заяви в неделя, че ранните чернови на изказването на Хънт включват до 35 милиарда паунда съкращения на разноските и 25 милиарда паунда нараствания на налозите. В понеделник Financial Times заяви за суми от надлежно 33 милиарда паунда и 21 милиарда паунда.

Запитани за тези прогнози, двама държавни източници споделиха пред Reuters, че фактически равнищата са почти такива, само че окончателните цифри към момента подлежат на смяна.

Британското финансово министерство до момента не е коментирало информацията на Guardian и FT.

Миналата седмица източник от ведомството сподели, че широкообхватните нараствания на налозите евентуално ще запълнят

черна фискална дупка “.

Публичният дълг в Обединеното кралство доближи 28 милиарда паунда през март 2021 година, с 21 милиарда паунда повече спрямо март 2020 година. Данните, които бяха обявени тази пролет, надвишиха прогнозите за 22.5 милиарда паунда и на процедура обрисуваха най-високото равнище на стихотворец дълг през този месец от годината от началото на статистиката през 1993 година

През септември някогашният английски финансов министър Куази Куартенг пое извънредно опасен политически ход, предлагайки ексклузивен бюджет, който по думите му трябваше да вдъхне живот на английската стопанска система. Пакетът от данъчни облекчения в размер на 45 милиарда паунда изненада мнозина и макар че огромна част от пониженията бяха бързо анулирани, тази политика докара до скорошната оставка на кабинета на Лиз Тръс.

Краткосрочните разноски за държавни заеми като цяло съумяха да се върнат там, където бяха преди изказването на Куартенг, само че разноските за дълготрайни заеми са малко по-високи, а икономическите вероятности – мрачни.

Миналия четвъртък Bank of England предвижда, че Англия е изложена на риск от най-дългата си криза от век, въпреки и доста по-малко дълбока, в сравнение с по време на пандемията или след финансовата рецесия от 2008-09 година

Тези прогнози допускат по-високи лихвени проценти.

Миналия месец английската Resolution Foundation пресметна, че Хънт ще би трябвало да разгласи фискално стягане в размер на 40 милиарда паунда, с цел да подсигурява спад на обществения дълг като дял от брутния вътрешен артикул в средносрочен проект, като в същото време даде буфер от 12 милиарда паунда против непредвидени шокове.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинВеликобритания фискална политика криза икономическа рецесия ПоследниНай-четениБюджет и финанси 172 Пред Лондон зее „ черна фискална дупка “ за 50 милиарда паунда Политика 1368 Правителството разгласи немска инвестиция за 1 милиарда евро Екология 268 Гутериш: Движим се по автомагистрала към климатичен пъкъл Имоти 3362 Строителите пуснаха на пазара невъобразим брой жилища Финанси 10742 Купувачите към този момент бягат от парцели „ на зелено “ и покупко-продажби за инвестиция Компании 8052 „ Лукойл “ отхвърли оферта за завода си в Сицилия, обричайки го на банкрут Компании 6810 Мъск стартира с всеобщите съкращения в Twitter още през днешния ден Бюджет и финанси 6308 Румъния купи 32 самолета F-16 „ втора употреба “ за €388 млн. Всички новини17:05 Екология 172 Гутериш: Движим се по автомагистрала към климатичен адОще от Бю
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР