Британският финансов министър Риши Сунак обяви серия от мерки за

...
Британският финансов министър Риши Сунак обяви серия от мерки за
Коментари Харесай

Британският кабинет поема част от енергийните сметки на домакинствата

Британският финансов министър Риши Сунак разгласи серия от ограничения за преодоляване на разрастващата се рецесия на приходите на Острова, в която енергийните сметки на милиони британци ще скочат рекордно.

" Правителството ще оказва помощ непосредствено на хората да поемат тези спомагателни разноски ", даде обещание Сунак пред Камарата на общините на 3 февруари и сподели, че неговата намеса ще е в размер на 9 милиарда паунда. 

Финансовият министър разгласи пакета от ограничения малко откакто енергийният регулатор Ofgem осведоми, че качва с 54% ценовия таван на сметки за ток и газ на 22 млн. консуматори. Това ще прибави 693 паунда към енергийните им разноски, а самодейността на държавното управление ще компенсира 350 паунда от това нарастване.

Британският министър председател Борис Джонсън и Сунак са под засилен напън от опозицията и от личните си съпартийци да смекчат провокирания от най-високата за последните три десетилетия инфлация удар върху семействата. Данъчната тежест пък е най-голяма от 50-е години на предишния век. 

Обявените от финансовия министър политики включват:

- предплатена отстъпка в размер на 200 паунда за електричество, която ще се ползва от октомври, ще се финансира от кабинета и ще се изплаща на вноски от по 40 паунда в границите на идващите пет години;

- 150 паунда редукция на общинския налог за 80% от всички жилища в Англия.

Сунак отхвърли апелите да предприеме други стъпки: понижение на Данък добавена стойност на енергийните сметки или въвеждане на спомагателен налог върху изключителните доходи на петролните и газовите компании с претекст, че те ще облагодетелстват по-богатите британци и ще отклонят вложенията от енергийния бранш. 

Опонентите му правят оценка пакета от ограничения като еднократна намеса, която няма да помогне на потребителите, в случай че цените останат високи и през идната зима. Опозиционната Лейбъристка партия също подлага на критика плана  и го дефинира като " скица за покупки в този момент и отсрочване на разноските в бъдеще време ". 

Сметките за сила ще се усилят на 1 април, по едно и също време с покачването на налозите върху трудовите приходи с 1.25%, предопределено да помогне за дофинансирането на английската Национална здравна система и за заплащанията за обществени грижи. 

Ofgem изясни решението си за покачване на тавана на енергийните сметки със скока на газовите котировки, който извади от бизнеса десетки енергийни сдружения. Въпросният таван лимитира размера на сумите, които доставчиците имат право да начисляват на потребителите. Следващите калкулации на енергийния регулатор се чакат през октомври и те могат да прибавят още съвсем 500 паунда към годишните сметки, показват анализатори. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР