Британският Дейли телеграф“ (The Daily Telegraph) пише, че според изтекла

...
Британският Дейли телеграф“ (The Daily Telegraph) пише, че според изтекла
Коментари Харесай

Daily Telegraph: Русия планира да поеме без военна намеса контрол над Молдова до края на 2030

Британският „ Дейли телеграф “ (The Daily Telegraph) написа, че съгласно изтекла информация от Кремъл Русия възнамерява дейно да поеме надзор над Молдова до края на 2030 година без обаче да има потребност от военна интервенция, а посредством мощно въздействие в политиката и медийния пейзаж на страната, предава  

Москва има направен обстоен проект за привличането на някогашната руска република в съветска орбита до края на десетилетието, оповестява медията, като цитира други европейски издания и Центъра " Досие “ - неправителствена организация, финансирана от някогашния най-богат човек в Русия Михаил Ходорковски. 

Планът да се проникне надълбоко в политиката и медиите на Молдова значи, че по този метод Русия ще получи цялостен надзор над вътрешните каузи на страната без да е нужна инвазия. Молдова не членува в НАТО, а проруските сепаратисти управляват региона на Приднестровието, напомня вестникът. 

От изтекла преписка от Кремъл от 2021 година излиза наяве, че Москва се притеснява, че избирането на прозападен президент в лицето на Мая Санду предходната година изважда страната от обсега на Русия. Ето за какво се възнамерява усилване на шпионската активност, инфилтриране на „ сътрудници за оказване на въздействие “ и потребление на медиите за поощряване на проруските възгледи. 

" Дейли телеграф " написа, че молдовските управляващи не са коментирали публично наличието на изтеклата информация, само че новият министър председател на страната Дорин Речан е споделил, че това удостоверява опасенията му, че Кремъл употребява съветската държавна телевизия, която се гледа на всички места в Молдова, с цел да промива мозъците на молдовците. 

" След повече от 30 години на агитация виждаме резултатите в този момент. Бих бих благополучен, в случай че народът на Молдова може да види този документ на Кремъл “, е споделил Речан пред Центъра „ Досие “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР