Британският астрофизик Стивън Хокинг призна, че черните дупки не поглъщат

...
Британският астрофизик Стивън Хокинг призна, че черните дупки не поглъщат
Коментари Харесай

Хокинг призна, че черните дупки имат „мека коса“

Британският астрофизик Стивън Хокинг призна, че черните дупки не гълтам окончателно информацията – част от нея се просмуква на открито във тип на „ мека коса “ – фотони с съвсем нулева сила.

Това излиза наяве от публикация, оповестена в електронната библиотека на Корнуелския университет.

Дълго време учените смятаха, че материята, погълната от черната дупка, не е способна да напусне нейните лимити. Една от страните на този феномен учените от 60-те години на предишния век разказват с фразата „ Черната дупка няма коса “, която значи, че всички черни дупки с идентична маса, заряд и скорост на въртене ще наподобяват и ще се разказват изцяло еднообразно.

Ситуацията станала много по-сложна и спорна през 1975 година, когато фамозният физик Стивън Хокинг открил, че черните дупки последователно ще се „ изпаряват “ с помощта на квантовите резултати и на техния небосвод на събитията, изпускайки сила във тип на излъчване на Хокинг.

Това станало огромен проблем за теоретиците, защото изпарението на черните дупки и раждането на сходно излъчване подразбира, че съвсем цялата информация за квантовото положение на частиците, „ изяждани “ от черната дупка “, като се изключи тяхната маса, заряд и скорост на въртене, ще се губи окончателно, което не може да се случи по законите на квантовата физика.

Хокинг и сътрудниците му в този момент считат, че в действителност това не е напълно по този начин. В новата си публикация, която още не е призната за обява в рецензирано научно издание, те настояват, че част от информацията ще излиза на открито във тип на фотони съвсем с нулева сила, оставащи на мястото на изпаряващата се черна дупка.

Такива частици светлина, които създателите назовават „ меки фотони “, участват в голямо количество във Вселената, само че е невероятно те да бъдат видяни със актуалните уреди заради свръхмалката сила.

Като добавили сходни частици в уравненията, описващи държанието на черните дупки, Хокинг и сътрудниците му разкрили, че тези фотони ще встъпват в ролята на преносители на информация, на които ще бъдат записани данните за някои свойства на частиците, „ изядени “ от черната дупка.

Извличането на информация от тях, даже в случай че учените съумеят да намерят метод за взаимоотношения с тези фотони, ще бъде извънредно комплицирано – създателите на публикацията съпоставят това със задачата за изясняването какво е изгоряло в огъня, като се гледат единствено димът и пламъкът.

Следствие от съществуването на тези фотони ще бъде това, че вместо ясна линия на хоризонта на събитията на черната дупка ще има самобитен набор от „ коса “ от „ меки фотони “, на които като на холограма ще бъде записана част от информацията за погълнатите частици.

Този самобитен „ екран “ ще обновява своето наличие всякога, когато черната дупка изпуска следващата порция излъчване на Хокинг, което още повече ще затрудни неговото проучване.

И въпреки всичко Хокинг и сътрудниците му считат, че сходна концепция ще разреши да се реши осведомителният абсурд, без да се прибягва до фантастични и слабовероятни догатки и отклонения от актуалните физични теории.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР