Британският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст, съобщиха

...
Британският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст, съобщиха
Коментари Харесай

Почина геният Стивън Хокинг

Британският астрофизик Стивън Хокинг умря през днешния ден на 76-годишна възраст, оповестиха децата му в официално съобщение, представено от Франс прес.

"Ние сме надълбоко опечалени от гибелта на нашия обичан татко. Той беше популярен академик и извънреден човек, чиято работа ще живее още доста години ", пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, оповестен от английската организация Прес асосиейшън.

Гениалният академик е умрял в дома си покрай Кембридж, оповестяват от фамилията му. Ще го помним с красивия му разум и невероятното възприятие за комизъм, прибавят те.

"Неговият кураж и неизменност, с неговия искра и комизъм, въодушевяваха хората по целия свят ", се акцентира още в известието за гибелта му.

Хокинг е роден на 8 януари 1942 година (300 години след гибелта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. Къщата на родителите му е била в северен Лондон, само че през Втората международна война се реалокират в Оксфорд, тъй като е бил по-безопасно място за живеене, а след това и в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 година Хокинг е признат в Оксфордския университет, където не е допустимо да учи математика (както той искал), по тази причина записва физика.

През 1963 година, до момента в който учи магистратура в Кеймбридж, е диагностициран с тежката болест. През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

От 1985 година употребява специфичния уред, с цел да приказва. Компютърът беше конфигуриран в инвалидната му количка. Той му позволяваше с изключение на да приказва, да написа публикации и други текстове, да употребява интернет и имейли. Управлението се извършваше посредством придвижване на единствения мускул, който Хокинг можеше да управлява – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитаха от специфичен инфрачервен датчик, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се употребява система за предсказание на думите, само че все пак целият развой бе извънредно сложен и муден. Той бе пресъздаден във кино лентата "Теорията на всичко "за живота на Хокинг, който получи премия "Оскар " за най-хубав филм през 2015 година

С качеството на труда си в науката и с упоритостта си Стивън Хокинг завоюва уважението освен на сътрудниците си и учените по света, само че и на милиони хора. Тази заран водещите организации за галактически проучвания, политици в Европа и по света, известни персони и фенове на галактическите проучвания отдават респект на делата му. Поклон пред паметта му.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР