Британските служби смятат, че знаят къде се намира секретната руска

...
Британските служби смятат, че знаят къде се намира секретната руска
Коментари Харесай

Британски и руски медии се разменят реплики заради случаят Скрипал

Британските служби считат, че знаят къде се намира секретната съветска лаборатория, произвела нервнопаралитичната отрова, която бе употребена против някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал и щерка му Юлия Скрипал през март в Солсбъри, написа лондонският "Таймс ", като се базира на неизвестен източник.

"Правителството на Тереза Мей Тереза Мей - английски политик Тереза Мей (по татко Брейзър) е родена на... към профила и тайните служби откриха източника на отровата за няколко дни след покушението, употребявайки данни от разузнаване и теоретичен разбор ", се споделя в публикацията. Според източник от кабинета в Лондон английските управляващи са знаели за тази лаборатория и преди покушението, а когато проработила изключителната държавна комисия КОБРА, им е било известно, че отровата прекомерно евентуално е била създадена в Русия. Тайните служби считат, че в същата лаборатория са правени тествания, които да покажат дали отровата е подобаваща за поръчкови убийства, прибавя "Таймс ".

Англия упрекна Русия за това нахлуване, Кремъл отхвърля да е забъркан, само че Лондон експулсира съветски дипломати и разгласи заледяване на двустранните връзки. Над 20 страни поддържаха Англия и също изгониха съветски дипломати, а Русия експулсира техни като ответна мярка.

В интернационалния скандал по делото Скрипал Русия употребява същата тактичност, както в случаите с малайзийския Боинг, свален над Украйна, и с обвиняванията в гибелта на цивилни в Сирия. "В тези случаи съветските медии също излъчваха многочислени версии за станалото, които влизаха в несъгласие с версиите на Запада, а неведнъж и между тях ", написа "Файненшъл таймс ".

Русия очевидно деликатно следи дейностите на английското разследване и употребява всяка опция, с цел да уточни пропуски от негова страна. Отначало Москва съобщи, че не й е показана цялата информация, която има право да получи. После упрекна английското държавно управление, че прави прибързани заключения, и показа лични теории кой може да е отровителят на Скрипал и щерка му. Същевременно предявява нови искания. "Това е "мека мощ " в съветски жанр. Те употребяват против нас личните ни недостатъци, това доста наподобява на джудо ", разяснява английският политолог Матю Булег.

Правителството на Англия се пробва да не обръща внимание на метода, употребен от Москва в тази ситуация със Скрипал. Но Русия има преимущество в пропагандната война - тя няма потребност да убеждава други страни да вземат страната й, преди да стартира дейности. Тя печели, като всява подозрения и провокира отсрочване, прибавя изданието.

"Дейли мейл " напомня детайлности за гибелта на доктор Матю Пънчър, който откри, че някогашният съветски разузнавач Александър Литвиненко е бил токсичен през 2006 година в Лондон с полоний-210 и това даде опция убийството да бъде обвързвано с съветските управляващи. След пътешестване с научна цел в Русия през 2015 година Пънчър изпадна в меланхолия, а през май 2016 година тялото му бе намерено с голям брой рани от нож в оксфордския му дом. Случаят бе приет за самоубийство, показва вестникът, само че добавя, че следствието имало подозрения за ликвидиране заради "ужасните рани ".

Бивш антитерорист от Скотланд Ярд приканил да се проверяват подозрителните промени в характера на учения, а английското държавно управление считало да преразгледа делата във връзка гибелта на хора от Русия, умряли в близко време във Англия при подозрителни условия. Случаят с доктор Пънчър и други такива можело да хвърлят светлина върху активността на други шпиони. Но съгласно специалист по защитата, представен в "Дейли мейл ", даже в случай че бъде открито, че Русия е забъркана в гибелта на Пънчър, това няма нищо да промени: "Какво ще вършим? Да не би да стартираме трета международна война? " - пита той.

Все още има разлики в методите към по-нататъшното следствие на случая Скрипал, установи "Комерсант " по отношение на вчерашното съвещание на Изпълнителния съвет на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО). Съветът отхвърли предложение на Русия за започване на ново общо следствие, откакто Лондон не я предложения да взе участие в следствието на специалисти от ОЗХО, чийто резултати би трябвало да излязат идната седмица

"Внесохме премерено предложение, само че не срещнахме схващане от западните си сътрудници, които се унижиха до оскърбителен нападки против Русия и стигнаха до измислици. Наложи се Русия да даде корав отговор ", цитира "Новие вести " коментар на Александър Шулгин, съветския представител в ОЗХО.

Русия привиква Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на "делото Скрипал ", прибавя всекидневникът. Британското външно министерство изтри от Тwitter своето изказване, че Скрипал и щерка му са отровени с вещество, създадено ужким в Русия. Говорителката на съветското дипломатическо ведомство Мария Захарова съпостави това с дейностите на шмекерите, играещи "тука има, тука нема ", написа "Известия ". "Постнаха, направиха милион ретуита, мина време и го махнаха. После ще почне една - "не бяхме разбрани вярно, нали казвахме highly likely ( "твърде евентуално "), това сочеше, че не става дума за директни обвинявания ". Ето каква е цената на този заплашителен театър ", сподели Захарова.

Самата английска лаборатория съобщи на 3 март в Туитър нещо напълно друго: "Потвърждаването на източника на веществото не влиза и в никакъв случай не е влизало в нашата сфера на отговорност ", отбелязва "Росийская газета ".

В неделя Русия изпрати лист с 13 въпроса до Техническия секретариат на ОЗХО, свързани с отравянето на Скрипал, интересувайки се какви данни е дал Лондон на този орган. Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков назова получените отговори "крайно официални ", оповестява московският официоз. ОЗХО отговори всъщност единствено на един от въпросите на Русия, съобщи през вчерашния ден за ТАСС съветското посланичество в организацията без повече разяснения.

Според "Взгляд " стават от ден на ден мненията, че "в последна сметка Англия ще би трябвало да се извини пред Русия за невижданите в историята гонения под претекст делото Скрипал ". Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила обаче съобщи напряко, че не чака никакви извинения от Лондон, показва онлайн изданието и търси повода в това, че съветският водач "разбира доста добре английския хайлайф ".

Става дума за хора от особена порода. Англосаксонският хайлайф, ръководещ Англия, а през последните три века и половината свят, в никакъв случай и пред никого не се извинява ", твърди електронният вестник. "Да не мислите, че Лондон се е извинил пред китайците поради опиумните войни или за политиката, целяща наркотизация на локалното население? Поне през 1997 година, до момента в който връщаше Хонконг на Китай? " - пита той.

"Британският хайлайф не се извинява - той откровено счита останалите за недочовеци. Теорията за расово предимство, взета на въоръжение от немските нацисти, първоначално също бе дефинирана от британския благородник Хюстън Чембърлейн (1855-1927 г.) ", се споделя в публикацията. В английската политическа класа прочее "винаги има и почтени, почтени хора. Но участта им по принцип е да бъдат момчета за пердах, луди шапкари или да играят така нужната роля на "бяла гарга ", прибавя "Взгляд ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР