Британските депутати отказаха на първо четене да подкрепят предсрочни избори,

...
Британските депутати отказаха на първо четене да подкрепят предсрочни избори,
Коментари Харесай

Към Брекзит Борис Джонсън прибави и изборен хазарт

Британските депутати отхвърлиха на първо четене да поддържат предварителни избори, само че за Борис Джонсън всички пътища водят до урните. Премиерът, който в понеделник сподели, че в действителност не желае избори, малко по-късно гордо ги изиска за 15 октомври. И опозиционните партии желаят избори, само че не тъкмо в този момент.

Предстоят още няколко дни на парламентарни игри, само че откакто болшинството му се изпари, откакто бе изоставен от несъгласни и откакто самият той прокуди 21 депутати консерватори, дали своят вот срещу него във вторник, Джонсън няма доста потребни ходове.

Предшественичката му Тереза Мей претърпя поредност от унижения в търсене на компромис, войнственият опит на Джонсън да прокара решение също го остави с разкървавен нос. След като загуби основни гласувания, в които депутатите трансформираха закона, с цел да принудят премиера да помоли Брюксел за отсрочване на Брекзит, Джонсън рискува да не успее да извърши обещанието си Англия да излезе от Европейски Съюз в края на октомври.

На Даунинг стрийт изчислиха, че избори поради Брекзит непременно ще възстановят болшинството в Камарата на общините и ще дадат опция на премиера да изведе Обединеното кралство от Европейски Съюз при каквито условия той пожелае, в това число и без договорка. Там са уверени, че ще съумеят да получат поддръжка, даже и сега пътят да не е доста явен.

Джонсън, който като Дейвид Камерън и Тереза Мей преди него, желае да уреди въпроса с Европейски Съюз един път вечно, може да остане в историята като премиера, който е пропилял Брекзит, тъй като го е заложил хазартно на избори. Това е високорискова тактика без гаранции. Изборите биха могли да доведат до държавно управление на болшинството, решено да изведе Англия от Европейски Съюз със или без договорка на 31 октомври, само че може да докара и до държавно управление, което да наложи втори референдум и капацитет да остави Англия в Европейски Съюз. А може да докара и до още по-задънена улица.

Сигурно е обаче, че акцията ще бъде доминирана открай до дъно от Брекзит и дълбоките разделения, които той проправи в английското общество. Както един от основните му герои Найджъл Фарадж сподели пред въодушевените си поддръжници в сряда вечер - остарялата партийна система се трансформира в " остаряла шапка ". " Сега сме " За оставане " и " За овакантяване " - това е разделянето в английската политика ", сподели той.

 

Избори рано или късно
 
Очаквано в сряда депутатите отхвърлиха първия опит на Джонсън да провокира предварителни избори, за което той в този момент намерено упорства, откакто Народното събрание го принуди да отсрочи Брекзит, в случай че не обезпечи договорка до 19 октомври. " За предварителни избори в долната камара е нужно болшинство от две трети, а опозиционната Лейбъристка партия няма да гласоподава " за ", до момента в който не мине законова корекция, блокираща Брекзит без договорка ", разгласи в сряда водачът й Джеръми Корбин. Опозиционните депутати, които не крият гнева си от Джонсън през тези първи дни от новата парламентарна сесия, не му се доверяват да дефинира дата за избори след актуалната дата за Брекзит, като по този начин тласкат Англия отвън Европейски Съюз без договорка макар уверенията на Джонсън, че ще желае избори две седмици преди избраната дата за овакантяване. " Нямам безусловно никакво доверие на нищо, което актуалният министър председател споделя ", съобщи лейбъристката Джес Филипс в една от най-страстните речи в Камарата тези дни.

Екипът на Корбин е безапелационен, че желае избори едва когато Брекзит без договорка към този момент е изнемощял като вид.  В партията се чуват гласове да се отсрочва още по-дълго. Но Джонсън даде да се разбере, че скоро отново  ще натисне Корбин за предварителни избори.

 

Факторът " Фарадж "

 

Ключов състезател към предварителните избори ще е Партията Брекзит на Найджъл Фарадж, споделя някогашен член на кабинета, подкрепящ Джонсън. Фарадж може да се окаже най-хубавият другар или най-големият зложелател на Джонсън. На протест в Донкастър, Северна Англия, в сряда вечер Фарадж съобщи, че съгласно него изборите наближават, и насочи привлекателна оферта към премиера, като предсказа " голямо, голямо болшинство " за съюз консерватори - Партия Брекзит, само че единствено в случай че Джонсън обещае, че единственият път е Брекзит без договорка. Ако обаче Джонсън продължи да договаря с Европейски Съюз, което той към този момент обществено декларира, Фарадж даде обещание да издигне против него претенденти за всеки депутатски мандат в страната. 

Съюзът с Фарадж обаче надали е най-хубавата предизборна тактика за премиера

Това би отблъснало евентуални консервативни гласоподаватели, разтревожени от вероятността Брекзит без договорка да остане в ръцете на други партии. Либералдемократите, които са за оставане в Европейски Съюз, се целят в някои основни маргинални мандати на консерваторите в Ююгозападна Англия и другаде в страната, откакто усъвършенстваха изборните си резултати на локалния избор през май и откакто финишираха незабавно след Партия Брекзит на евроизборите.

Изборът на новата им лидерка Джо Суинсън съответства с растеж в членската маса от 35 000 души след локалните избори и милиони паунди свежо финансиране. Партията се снабди и с трима нови депутати, които се причислиха към либералдемократите, откакто напуснаха лейбъристите и консерваторите, и към този момент се трансформира в сериозна опасност за болшинството на Джонсън. 

" Партия Брекзит и либералдемократите са две страни на една монета за Джонсън в актуалната борба ", счита Джо Туаймън, шеф на социологическата организация " Делтапол ". " Заплахата за Борис Джонсън и консерваторите е, че в случай че той залитне прекалено много в една или друга посока за Брекзит, изолира гласоподавателите от другата страна... Изборите са хазарт, тъй като няма явен метод да задоволи задоволително хора за задоволително време ".

 

Лейбъристите се надяват на повтаряне на 2017 година

 

Лейбъристите, които изостават много зад консерваторите в анкетите, също имат причина да са нервни пред вероятността за избори. Въпреки това партийни водачи са уверени, че както и през 2017 година една акция, фокусирана върху политически цели, а не върху Брекзит, ще им завоюва гласове на фона на траялото години консервативно стягане на коланите, преразпределение на благосъстоянието всред най-богатите и обещания за повече бюджетни средства за публични услуги.

Приоритетите на Джонсън в разходната политика - повече пари за полицията, учебните заведения, здравната каса и обществените грижи, обрисувани от финансовия министър Саджид Джавид в сряда, са умишлен опит да се удари по програмата на лейбъристите.

Вотът за консерваторите е изключително уязвим и в Шотландия. YouGov предвижда тази седмица, че Джонсън може да загуби 10 от 13-те си места на север от границата, а Шотландската национална партия на Никола Стърджън ще набере сили поради опасенията за Брекзит без договорка в региона, дал своя вот с 62 на 100 болшинство за оставане през 2016 година

" Определени региони клонят към оставане. Лондон, Шотландия, огромните и университетските градове... Ако консерваторите не наберат задоволително депутатски места там, ще е мъчно да се дефинира от кое място биха могли да получат болшинство ", споделя Туайман. 

Лейбъристите, Шотландската национална партия и либералдемократите поддържат провеждането на втори референдум за Брекзит. Ако през октомври има избори, не е изключено към Нова година Англия да се готви за подобен. Или пък в случай че някои маргинални мандати отидат в друга посока, до тогава Англия ще е излязла от Европейски Съюз със или без договорка. За Джонсън и за Англия всичко това е въпрос на зар.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР