Британските депутати от Консервативната партия събраха достатъчно подкрепа за искане

...
Британските депутати от Консервативната партия събраха достатъчно подкрепа за искане
Коментари Харесай

Търпението се изчерпа: Борис Джонсън се изправя пред вот на недоверие

Британските депутати от Консервативната партия събраха задоволително поддръжка за искане на избор на съмнение против премиера на Англия Борис Джонсън и подобен ще се организира още довечера.

Гласуването ще протече в 20 и 22 ч. българско време, като резултатът ще бъде разгласен малко по-късно.

До избор на съмнение в ръководещата Консервативна партия се стига, когато 15% от депутатите ѝ (54 души от общо 359) изпратят писмо до сър Греъм Брейди, ръководителят на " Комитет 1992 ", в което афишират, че към този момент нямат доверие на настоящия министър-председател.

За да остане на власт, Джонсън би трябвало да получи поддръжка от болшинството от гласуващите консерватори. Ако никой не заеме позиция " въздържал се ", това значи, че министър председателят се нуждае от 180 гласа, с цел да резервира поста си.

Ако Джонсън загуби, ще последва конкуренция за водачеството в партията, в която той няма да получи право да взе участие. Ако завоюва - ще е защитен от нов избор на съмнение в границите на година.

В същото време обаче и неубедителна победа може да не му е задоволителна, защото ще показва, че няма задоволително поддръжка в Народното събрание. Предишният министър-председател на Англия, Тереза Мей, завоюва избор на съмнение с 200 на 117 гласа през декември 2018 година, само че подаде оставка шест месеца по-късно.

Причините за недоволството против Борис Джонсън

Проблемите за английския министър председател започнаха, когато през април бе санкциониран за нарушаването на рестриктивните мерки, свързани с пандемията от ковид, откакто на 13 ноември 2020 година взе присъединяване в събиране по случай рождения си ден. Тогава в страната не се допускаха събития на закрито. Полицията организира следствие, обвързвано редица празненства на " Даунинг стрийт ", което докара до 126 санкции на 83 души. Известно е, че Джонсън е участвал на най-малко три от празненствата.

Впоследствие министър председателят отхвърли да е бил част от събирания, в които законите са били нарушавани: " Дойдох тук и споделих откровено, че всички всички правила и рекомендации са следвани когато и да е - имам вяра, че това е правилно. Със сигурност бе по този начин, когато присъствах на събитията, на които се сбогувахме с представители на личния състав. "

Тази негова позиция провокира нов проблем - съгласно Министерския кодекс, в случай че министър умишлено подведе Народното събрание, от него се чака да подаде оставка.

Изказване на Джонсън пристигна като отговор на въпроса на Сю Грей депутата Катрин Уест " дали на Даунинг стрийт е имало празненство на 13 ноември ". Терминът " празненство " няма прецизна формулировка, а фактът, че отговорност може да бъде търсена единствено при доказване на " умишлено заблуждение " на Народното събрание прави глобата по Министерския кодекс съвсем непостижима.

Въпреки това събитията провокираха всеобщо неодобрение, а теорията, че Борис Джонсън се трансформира в спънка за партията и може да докара до загуба на идващите избори, стартира да притегля от ден на ден последователи.

Ако падне от поста, за най-вероятни наследници на Джонсън се считат външният министър Лиз Тръс и министърът на финансите Риши Сунак.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР