Британски учени съветват как правилно да се яде сладолед, за

...
Британски учени съветват как правилно да се яде сладолед, за
Коментари Харесай

Цял живот сме яли сладоледа грешно

Британски учени поучават по какъв начин вярно да се яде сладолед, с цел да се извлече оптималното от усета и аромата, откакто изведоха формула за процеса, оповестяват английски медии.

Тъй като формулата за сетивни усещания (i@-14оC + 1//2S + UDS + 12s) x 2 = MF* не е ясна за лаиците, доктор Сара Кемп я изясни в седем елементарни стъпки.

Първата е след изваждане от фризера, сладоледът да се остави 15 минути, с цел да се размекне. Така той доближава оптималната температура от минус 14 градуса. След това се гребва малко количество - към половин чаена лъжичка. Сладоледът се слага по този начин в устата, че да попадне първо върху езика, а там са вкусовите рецептори. Това се реализира, като лъжичката се обърне. След това той се придвижва из устата, тъй че да се усети какъв брой е леден и да се оцени кремообразната му консистенция. Вдишване през устата на този стадий разпръсква чувствата до всички рецептори. Сладоледът би трябвало да остане в устата цели 12 секунди, с цел да се оцени оптимално усетът му. И този развой би трябвало да се повтаря с всяка хапка, с цел да се построи цялостен вкусов профил на сладоледа и чувствата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР