Британски учени попаднаха на необичаен феномен. Свръхгореща планета в съзвездието

...
Британски учени попаднаха на необичаен феномен. Свръхгореща планета в съзвездието
Коментари Харесай

Откриха странна планета, която поглъща светлината

Британски учени попаднаха на необикновен феномен. Свръхгореща планета в съзвездието "Лъв " на процедура гълтам съвсем напълно светлината от най-близката до нея звезда.

Откритието им било направено при проучването на свойствата и състава на планетата WASP-104b, която поради температурните си особености е наречена "горещ Юпитер ".

SpaceX желае да откри "хора " в други галактики

Учени ще търсят "изчезнали " астероиди в Антарктида

Мъск: Вероятно е да има нова тъмна ера

Обичайно планети с такава величина и толкоз високи температури на атмосферата гълтам 40-50 % от светлината на близката звезда.

WASP-104b обаче се оказа доста по-интересна от аналогичните планети - свръхтъмната планета гълтам съвсем цялата светлина от жълтото слънцеподобно джудже, което се намира на разстояние 466 светлинни години от Земята.

Учени от университета "Кийл " в Нюкасъл считат, че на практика цялостното усвояване на светлината е обусловено от огромното наличие на натрий и калий в автмосферата.

До осъществяването на в детайли проучване на WASP-104b купата "най-тъмна планета " обаче принадлежи на TrES-2b – газов колос в съзвездието "Дракон ", който отразява по-малко от 1% от светлината, идваща от най-близката до него звезда.

Но учените са на мнение, че WASP-104b не е изследвана в детайли и евентуално гълтам съвсем 100 % от забележимата светлина.

WASP-104b could be the darkest planet ever discovered https://t.co/uaOxDAxSMW pic.twitter.com/D3te2QNrFG
— Newsweek (@Newsweek) April 23, 2018

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР