Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на основателя

...
Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на основателя
Коментари Харесай

Британски съд отказа екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ

Британски съд отхвърли молбата на Вашингтон за екстрадиция на създателя на в Съединени американски щати, където да бъде съден за шпионаж след публикуването на стотици хиляди поверителни документи, съобщи " Франс прес ". Решението е обвързвано със угриженост за психическото положение на Асандж и риск от самоубийство, предава кореспондентът на БНР в Лондон. Тезата на юристите на Асандж е, че делото против него е политическо.
Американските управляващи разполагат с 14 дни да апелират решението на наказателния съд " Олд Бейли " в Лондон и се чака сигурно да го създадат.
Асандж в този момент ще бъде върнат в лондонския, а неговата отбрана се чака да внесе искане за стартирането му под гаранция.
 Репортери без граници: Делото против Асанж слага на карта бъдещето на публицистиката Репортери без граници: Делото против Асанж слага на карта бъдещето на публицистиката
Днес в 10:00 ч. окръжният арбитър Ванеса Барайцер от Централния углавен съд в Лондон ще разгласи решението за екстардирането на Джулиан...
Преди съвещанието десетина стачкуващи се събраха пред съда с табели с надписи като " Не екстрадирайте Асандж, публицистиката не е закононарушение " и " Освободете истината, освободете Асандж ". Силите на реда им подредиха да се разпилян в сходство с коронавирусните ограничавания.
49-годишният австралиец може да получи в Съединени американски щати присъда от 175 години затвор за публикуването от 2010 година насам на над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа активност на Съединени американски щати, по-специално в Ирак и Афганистан.
Сред оповестените документи има видеозапис по какъв начин американски боен хеликоптер убива цивилни в Ирак през юли 2007 година, измежду които двама публицисти на организация " Ройтерс ".
Джулиан Асандж беше задържан през април 2019 година, откакто седем години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, където беше потърсил леговище след нарушение на разпоредбите на стартирането му под гаранция. Той се опасяваше да не бъде екстрадиран в Съединени американски щати или Швеция, където беше търсен по обвиняване в обезчестяване, което след това беше оттеглено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР