Британски климатолози установиха, че ледената покривка на Западна Антарктика ще

...
Британски климатолози установиха, че ледената покривка на Западна Антарктика ще
Коментари Харесай

Учени: Западна Антарктика ще започне да се разпада през следващите векове

Британски климатолози откриха, че ледената завивка на Западна Антарктика ще продължи да се топи бързо и ще стартира да се разпада през идващите епохи , без значение от ограниченията, които хората подхващат за битка с световното стопляне. Това заяви Британската антарктическа работа (БАС), представена от АП.

„ Изглежда, че човечеството е изгубило надзор над това по какъв начин ледената завивка на Западна Антарктика ще се стопи. Ако искахме да я запазим в истинската си форма, тогава трябваше да стартираме битката с световното стопляне не в този момент, а преди доста десетилетия. Въпреки това, осъзнаването на обстановката ни дава няколко десетилетия, с цел да се подготвим за бързо повишаване на морското ниво в бъдеще “, сподели океанографката от БАС Кейтлин Нотън, представена от пресслужбата на организацията.

Нотън и нейните сътрудници стигнаха до това умозаключение, откакто проучиха няколко сюжета за това по какъв начин ограниченията, подхванати за битка с световното стопляне, биха повлияли на положението на ледените маси, покриващи Западна Антарктика. Тези ледници, изключително запасите от лед, покриващи Антарктическия полуостров, са мощно уязвими от резултатите на световното стопляне.

“There will be some impacts of climate change – and it looks like this could be one of them – that we cannot stop, that we have to adapt to, ” says Kaitlin Naughten at the British Antarctic Survey.
— Keith Hopkins (@sonoftureen)
Например преди шест години един от последните фрагменти от ледника Ларсен се срути край крайбрежията му, което роди великански айсберг. Инциденти като тези принуждават учените да разискват вероятността за бързо и необратимо сриване на цялата ледена завивка на Западна Антарктика.

Британски климатолози са проучили по какъв начин използването на Парижкото съглашение за климата, както и други препоръчани ограничения за понижаване на излъчванията на парникови газове, ще повлияят на този развой. Те са подготвили климатичен модел, който разказва положението на Амундсеново море и прилежащите региони на Западна Антарктида. Използвайки този модел, учените пресметнаха по какъв начин климатът в района ще се промени през идващите десетилетия и епохи с цялостно или отчасти използване на Парижкото съглашение за климата, както и поддържане на настоящето равнище на излъчванията на парникови газове.

The West Antarctic Ice Sheet will continue to melt this century regardless of how much the world slashes planet-warming emissions, research from the British Antarctic Survey has found, locking in further sea level rise over the coming decades.
— Reuters Science News (@ReutersScience)
Изчисленията на Нотън и нейните сътрудници демонстрират, че температурите в Амундсеново море ще се покачат тройно по-бързо спрямо други океански райони през този век , даже при цялостно използване на Парижкото съглашение и бъдещи излъчвания понижени до нула. В резултат на това шелфовите ледници, които защищават ледената завивка на Западна Антарктика от сриване, ще стартират да се топят всеобщо в края на века, което в последна сметка ще докара до нейното заличаване.

В най-неблагоприятния случай температурата на водата в Амундсеново море ще се увеличи с спомагателни 0,57 градуса по Целзий , вследствие на което шелфовите ледници ще стартират да се топят всеобщо не в края, а в средата на века, а характерът на разрушаването на ледената завивка няма да се промени фундаментално. В случай на умерени излъчвания учените не са записали обилни разлики в това по какъв начин ще се промени обстановката при отчасти използване на Парижките съглашения.

Подобни резултати от изчисленията, както акцентират Нотън и нейните сътрудници, не значат, че човечеството би трябвало да се откаже от всички ограничения за ограничение на световното стопляне. Намаляването на излъчванията на парникови газове ще защищити други области от ледниците на Антарктида от стапяне , като по този метод ще понижи скоростта, с която морското ниво се повишава вследствие на тяхното размразяване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР