Британски и японски учени изследваха открития в алжирската пустиня метеорит

...
Британски и японски учени изследваха открития в алжирската пустиня метеорит
Коментари Харесай

Откриха микроскопични вкаменелости в паднал метеорит, останали от древен воден лед

Британски и японски учени изследваха открития в алжирската пустиня астероид Acfer 094, който е на 4,6 милиарда години, заяви Сайънс алърт. В него бяха открити микроскопични вкаменелости, които са останали от античен воден лед.

С помощта на разнообразни способи експертите са разпознали незнайна по-рано конструкция на небесното тяло, без значение че то бе изследвано три десетилетия след откриването му. Идентифицирани са дребни пори по цялата му повърхнина. Отверстията са с диаметър 10 микрометра, т.е. малко по-големи са от размерите на алена кръвна клетка. Открити са също следи от взаимоотношение на минерали с вода, предава Българска телеграфна агенция.

Освен това учените създали реорганизация на еволюцията на планетезимал (зародиш на планета), от който астероидът евентуално се е откъснал. Резултатите посочили, че планетезималът се е формирал в покрайнините на Слънчевата система от силикатни частици, покрити с воден лед. Планетезималът траял да нараства и да натрупва прахуляк. При това лед се натрупал в центъра му, образувайки ядро с огромно наличие на замръзнала вода.

Астероидът дрейфувал към Слънцето. Близо до него температурата е задоволително висока, с цел да може ледът в ядрото на метеорита да стартира да сублимира, т.е. да премине в газообразно положение, преди парите да кондензират и да останат съдържащи замръзнала вода скали с доста пори по повърхността им. По-късно метеоритът се разпаднал, а откъс от него - Acfer 094, паднал на Земята. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР