Британски и американски учени, работещи съвместно, съобщиха, че са извършили

...
Британски и американски учени, работещи съвместно, съобщиха, че са извършили
Коментари Харесай

Операция със стволови клетки върна зрението на двама души


Британски и американски учени, работещи взаимно, оповестиха, че са направили сполучлива интервенция за връщане на зрението на двама възрастни хора, наранени от дегенеративно заболяване, водещо до слепота.

Британските пациенти доброволци – мъж на 80 години и жена на към 60, са били наранени от постоянно срещано заболяване – макулна недъгавост, обвързвана с напредването на възрастта. Те са били подложени на неповторима интервенция със стволови кафези, която е довела до връщане на зрението им, се оповестява в официално съобщение на болница „ Мурфийлдс “ в Лондон. Болестта визира доста хора над 50 години и е една от честите аргументи за загуба на зрението.

Учени от „ Лондонски план за лекуване на слепота “ са употребявали ембрионални стволови кафези, с цел да основат тъкан, сходна на повредената част от ретината, която по-късно е била трансплантирана. Операцията е траяла към два часа при единия и един час при другия пациент. Двамата доброволци са били следени в продължение на една година и са посочили удивително усъвършенстване на зрението. От неспособност да четат даже с очила, те са постигнали потенциал за четене сред 60 и 80 думи в минута с елементарни очила за четене. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР