Британски еколози са установили, че над 60 процента от компостируемата

...
Британски еколози са установили, че над 60 процента от компостируемата
Коментари Харесай

Едва 40 % от компостируемата пластмаса се разгражда в действителност

Британски еколози са открили, че над 60 % от компостируемата и биоразградимата пластмаса в действителност не се разгражда, когато бъде сложена в компостни ями и сметища. Всички тези полимери попадат в почвите и подпочвените води, пишат откривателите в публикация, оповестена в сп. Frontiers in Sustainability.

" Осигурихме си поддръжката на над 9000 души във Англия, с цел да оценим до каква степен компостируемата и биоразградимата пластмаса се рециклира вкъщи. Наблюденията ни демонстрираха, че по-голямата част от тези материали не се разлагат изцяло при компостирането им ", пишат откривателите.

Всяка година почти 300 милиона тона пластмасови боклуци се озовават в отпадните води и на сметищата, като по-голямата част от тях не се разграждат от микроби и остават съвсем недокоснати в продължение на десетки и даже стотици години. Поради тази причина еколозите и океанографите постоянно назовават шеговито последния половин век " пластмасовата епоха " поради голямото количество полимерни микрофрагменти в Световния океан.

Понастоящем химици и инженер-технолози се пробват да се преборят с казуса благодарение на разнообразни форми на биоразградима и компостируема пластмаса. Подобни полимерни артикули, съгласно създалите ги, съвсем изцяло се разлагат в компостни ями или сметища, тъй че предизвикват минимални вреди на околната среда и човешкото здраве.

Нови провокации при преработването на пластмаса

Екип от английски учени, управителен от професор Марк Мидоуник от Университетския лицей в Лондон, взема решение да ревизира до каква степен се оправят с тази задача съществуващите марки биоразградими и компостируеми пластмаси. За да получат сходна информация, учените се обръщат към 9700 души, живеещи във Англия.

Към доброволците е отправена молба да създадат фотоси на десетки торбички и други пластмасови произведения, които се намират в домовете им. Това оказва помощ на откривателите да дефинират какъв брой постоянно биоразградими и компостируеми пластмаси влизат в техните семейства. Въз основа на събраната информация учените канят няколко доброволци да вземат участие в опит за разграждане на пластмаса.

За задачата еколозите насочат молба към участниците да изберат няколко биоразградими пластмасови произведения и да ги заровят в компостна яма. През идващите седмици и месеци откривателите и доброволците следят измененията в рециклируемата пластмаса и правят оценка до каква степен тя се разгражда. При тези опити участниците са употребявали както елементарни компостни ями, по този начин и специфични машини за домашно преработване на биоразградими материали, написа Българска телеграфна агенция. Последвалите наблюдения ненадейно са посочили, че единствено 34 % от изследваните пластмасови фрагменти са изчезнали изцяло през месеците на опита. Останалите 66 % са се разградили отчасти. Едва 11 % от пластмасата са се трансформирали в набор от дребни, а не огромни фрагменти.

Извършените опити слагат под подозрение опцията и целесъобразността на преработването на пластмаси в домашни условия, обобщават професор Мидоуник и сътрудниците му. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР