Британски екип от археолози разкри реконструираното лице на 75 000-годишна

...
Британски екип от археолози разкри реконструираното лице на 75 000-годишна
Коментари Харесай

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Британски екип от археолози разкри реконструираното лице на 75 000-годишна неандерталска жена.

(Във видеото може да научите повече за: Нови обстоятелства за неандерталците и за какво е значимо да ги знаем)

Жената е кръстена Шанидар Z (Shanidar Z) поради името на пещерата, в която е намерена през 2018 г. Но последното изобретение кара специалистите да изследват мистерията на близо 40-годишната неандерталска жена, умряла в спяща позиция под голям отвесен каменен знак.

Смята се, че долната част на скелета ѝ е изкопана през 1960 година по време на новаторските разкопки на американския археолог Ралф Солеки, при които той открива останките на най-малко 10 неандерталци.

Откриването на скупчване на тела с едно от тях, заобиколено от купчини античен прашец, го кара да твърди спорно, че това е доказателство за погребални ритуали с мъртвите, сложени върху легло от цветя.

Политическите компликации доведоха до това, че на екипа от университетите " Кеймбридж " и " Ливърпул Джон Мурс " бяха нужни към пет десетилетия, с цел да се върнат на мястото в планините Загрос в Северен Ирак.

Последните неандерталци са измрели мистериозно преди към 40 000 години, единствено няколко хиляди години след появяването на хората.

Черепът на Шанидар Z - считан за най-добре непокътнатата неандерталска находка през този век - е бил сплеснат до дебелина от два сантиметра, евентуално от скално сриване относително скоро след гибелта.

Професор Греъм Баркър от Института за археологически проучвания " Макдоналд " в Кеймбридж, който управлява разкопките в пещерата Шанидар, съобщи пред Агенция Франс Прес, че екипът " в никакъв случай не е очаквал да открие повече неандерталци ".

Теория за погребението на цветя

" Искахме да се опитаме да датираме тези погребения... да използваме обекта, с цел да повдигнем въпроса защо са изчезнали неандерталците, а по-късно започнахме да откриваме тези части ", сподели той.

Meet Shanidar Z: 75,000-Year-Old Neanderthal Woman's Face Reconstructed
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР