БРИКС ще играе важна роля за промяната ѝ Световната финансова

...
БРИКС ще играе важна роля за промяната ѝ Световната финансова
Коментари Харесай

Антониу Гутериш в Казан: Световната финансова система е остаряла, неефективна и несправедлива

БРИКС ще играе значима роля за смяната ѝ
Световната финансова система е остаряла, неефективна и несправедлива. Това сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш по време на речта си на срещата на високо ниво на БРИКС в Казан. Той призовава за радикална промяна, по-голяма поддръжка за уязвимите страни и повече съдействие.

Според генералния секретар на Организация на обединените нации днешните световни провокации не могат да бъдат решени единствено от една страна. Само общности от страни могат да реализират резултати в региона на климата и филантропичните въпроси, както и в областта на интернационалната сигурност. Една от най-големите измежду тези общности през днешния ден е БРИКС.

„ Гладът, неравенството, замърсяването - тези и други рецесии заплашват общото ни бъдеще. Липсата на посланичество на разрастващите се страни в международните органи за взимане на решения - всичко това би трябвало да се промени “, акцентира Антониу Гутериш.

Антониу Гутериш се спря на въпросите на международната сигурност. Той прикани участниците в срещата на върха на БРИКС да положат оптимални старания за преустановяване на огъня в Близкия изток - в линията Газа, Ливан и Судан. Генералният секретар на Организация на обединените нации се изрече и по украинската рецесия, която съгласно него би трябвало да бъде позволена въз основа на интернационалното право.

„ Сега е належащо думите да бъдат подкрепени с каузи. Вярваме, че съюзът БРИКС може да изиграе доста значима роля за постигането на всички сложени задания “, заключи Антониу Гутериш.

Според Гутериш БРИКС ще играе значима роля в укрепването на интернационалната сигурност и да подкрепи отбраната на териториалната целокупност и суверенитета на страните.

„ Трябва да отстояваме полезностите на Устава на Организация на обединените нации, върховенството на закона и правилата на суверенитет, териториална целокупност и политическа самостоятелност на всички страни. Срещата на върха на бъдещето (проведена в централата на Организация на обединените нации на 22-23 септември преди общата политическа полемика на 79-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации - бел. авт. на ТАСС) дефинира курса за подсилване на многостранността в полза на световното развиване и сигурност. Сега би трябвало да подкрепим думите си с каузи. Вярваме в БРИКС и в това, че общността ще може да изиграе значима роля за постигането на поставените задания “, сподели той.



След речта на Гутериш Владимир Путин назова Организация на обединените нации единствената универсална интернационална конструкция сега. Руският водач посочи, че организацията би трябвало да продължи да играе значима роля в поддържането на мира и сигурността, само че в този момент институциите ѝ би трябвало да бъдат реформирани и приспособени към действителностите на XXI век.

Срещата на върха на БРИКС в Казан се провежда от 22 до 24 октомври 2024 година

БРИКС е междудържавно съдружие на страни. Последната среща на върха на равнище държавни глави се организира в Йоханесбург през август 2023 година В резултат на това членовете на БРИКС взеха решение за историческо разширение. На 1 януари 2024 година към Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се причислиха Египет, Иран, Етиопия и ОАЕ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР