Унгарското председателство на ЕС иска през декември да се обсъди

...
Унгарското председателство на ЕС иска през декември да се обсъди
Коментари Харесай

Унгарското председателство на ЕС иска да обсъди темата за прием на България и Румъния в Шенген

Унгарското председателство на Европейски Съюз желае през декември да се разиска приемането на Румъния и България в " Шенген " по време на среща на вътрешните министри на Европейски Съюз, съобщи австрийската организация АПА. Това съобщи през днешния ден заместник-министърът по европейските въпроси на Унгария Балаж Молнар в диалог с Асоциацията на европейските публицисти във Виена.

И Румъния, и България демонстрираха, че пазят границите си, сподели Молнар. По този метод противозаконните прекосявания през границите на Словакия и Унгария станаха по-малко, добави той. Молнар изрази вяра, че Австрия също ще обърне внимание на тази информация. Според него " Шенген " не е единствено тематика, обвързвана със сигурността, а и стопански въпрос.

Унгарският заместник-министър отхвърли рецензиите, отправени против унгарското председателство на Европейски Съюз и своеволните дейности на унгарския министър председател Виктор Орбан, който през юли посети глобения от Европейски Съюз съветски президент Путин в границите на неговата " задача за мир ".

" Вече 20 години сме част от най-ангажираните страни членове на Европейски Съюз ", съобщи Молнар. " Не желаеме да сътворяваме проблеми ", добави той.

По въпроса за миграцията обаче стана ясно, че Унгария е била права в предизвестията си, което е " покруса ", посочи той.

Критиките против правораздаването и върховенството на закона в Унгария също бяха отхръвлени от Молнар.

През април 2022 година Комисията на Европейски Съюз инициира механизъм за господство на закона (процедура по член 7) против Унгария и блокира милиарди средства от Европейски Съюз. Съдът на Европейски Съюз осъди Будапеща за поредност от решения за даване на леговище. Унгария ще продължи да се преценява с решенията на Съда на Европейски Съюз и в бъдеще, увери Молнар.

По отношение на плануваната среща на върха на европейската политическа общественост и неофициалната среща на върха на Европейски Съюз на 7 и 8 ноември в Будапеща заместник-министърът чака " добра посещаемост ".

Няма информация, че някой ще отсъства, даже председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен (ще взе участие в срещата), сподели Молнар. Той съобщи, че " не се радва " на това, че Европейската комисия бойкотира срещите в Унгария. Това бе реакцията на Фон дер Лайен във връзка с политиката на Орбан за Украйна, предават от Българска телеграфна агенция.

На неофициалната среща на върха на Европейски Съюз при започване на ноември ще бъде призната " Декларация от Будапеща " за конкурентоспособността на Европейски Съюз.

Не се чака унгарската страна да насочи покана към идващия президент на Съединени американски щати, защото американският президент ще встъпи в служба едвам при започване на януари, сподели Молнар. Унгария не желае да повтаря дейностите от 2016 година, когато Доналд Тръмп бе определен за президент и Европейски Съюз насрочи изключителна среща на външните министри.

Тази " неточност " не трябва да се повтаря и този път, съобщи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР